Calzona sa hnevá. Oprávnene. Taký atraktívny futbal ako teraz náš národný tím už dlho nehral

Anglicko - Slovensko Francesco Calzona. Foto: Martin Baumann/TASR

Taliansky tréner našej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona ukázal po návrate z úspešných majstrovstiev Európy na Slovensko svoj južanský temperament. Okrem hodnotenia šampionátu sa vyjadril k ľuďom, ktorí ho začali kritizovať ešte skôr, ako sa chopil kormidla pri národnom tíme.

Mnohí túto tlačovú konferenciu prirovnávajú k dnes už legendárnemu vystúpeniu Jána Kozáka staršieho po odstúpení z Calzonovej pozície. Nie je to však celkom tak.

Pripomeňme si, že koniec úspešného trénera Kozáka nebol dôstojný. Viac ako hodinu chŕlil síru na všetky strany a jeho dojmy prevládali nad faktami. Hoci povedal aj mnoho právd, nechýbalo ani veľa špekulácií, názorov či iného balastu a v neposlednom rade aj osobných urážok.

Teraz sa presuňme do súčasnosti.

Ako sme už v Štandarde písali, Calzonu na Slovensku vítalo nehostinné prostredie. Napriek tomu, že sa stal terčom útokov od kadekoho a v istom momente sa stalo národným športom kopnúť si do Taliana, nikdy sa k tomu príliš nevyjadroval. Mohlo by sa zdať, že pre jazykovú bariéru. Ako však prezradil, všetko si nechával preložiť. Napriek tomu pokračoval v práci a odpoveď kritikom si ušetril až na návrat z Eura, keď mal v rukách dôkaz, že to robí dobre.

Vyjadril sa k nim pritom až v závere tlačovky a po priamej otázke jedného z novinárov.

Priznal, že ataky na jeho osobu od prvého dňa na Slovensku sa ho dotkli. Mohol sa cez to všetko preniesť, ale robiť z jeho vyjadrení tragédiu, je smiešne. Hnev 55-ročného Kalábrijčana je pochopiteľný a oprávnený.

Kritizovať niekoho ešte skôr, ako si stihne začať robiť svoju prácu, prípadne po pár reprezentačných zrazoch, kde iba sotva stihne hráčom vysvetliť svoju filozofiu, nie je na mieste. Napriek tomu si to bývalí vynikajúci reprezentanti Vittek či Mucha neodpustili.

Pokračovať v paľbe po rapídnom zlepšení výkonov národného tímu a postupe na Euro, ako to robili viacerí experti, už naozaj hraničí s neodbornosťou.

Kritika do spoločnosti, pochopiteľne, patrí, ale vždy musí byť konštruktívna, vecná a opodstatnená. Tá na adresu Taliana mnohokrát nespĺňala ani jeden z týchto atribútov.

Nahnevaný Calzona si mohol odpustiť nepodložené tvrdenie, že Ladislav Borbély sa usiluje o prácu na Slovenskom futbalovom zväze, ktoré je málo pravdepodobné.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami