Neporaziteľná lákavosť regulovaného nájomného

Každý prvák na univerzite by po absolvovaní úvodného kurzu mikroekonómie mal byť schopný popísať negatívne efekty regulácie cien. Napriek tomu je viera politikov v schopnosť rozkázať cenám a zmeniť vzácnosť statkov nesmrteľná. Táto viera sa v pravidelných intervaloch sa prejavuje napríklad v podobe návrhov na zavedenie regulovaného nájomného.

Rezidenèná veža Sky Park 4 by mala by hotová zaèiatkom roka 2024 Foto: Pavel Neubauer/TASR

Jeho škodlivé efekty potvrdzuje nielen prax, ale opakovane aj akademický výskum. V marci vyšiel článok v Journal of Housing Economics, v ktorom Konstantin Kholodilin z berlínskeho DIW inštitútu zhrnul výsledky 112 empirických štúdií o regulovanom nájomnom od roku 1967.

Zhruba 9 z 10 štúdií potvrdzuje, že regulácia má efekt na pokles nájomného v zregulovaných obydliach. Tento zamýšľaný dôsledok nie je prekvapivý, keďže je vynucovaný zákonom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.