Prehľad trhov: Trhy si vždy dokážu nájsť svoju dobrú správu, aby mohli večne rásť

Joe Biden privítal na štátnej návšteve v Bielom dome Emmanuela Macrona Joe Biden a Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Keby sa dnes niekto zobudil zo zimného spánku a pozrel sa na vývoj technologického indexu Nasdaq, ktorý je na svojich najvyšších historických hodnotách, myslel by si, že zažívame všeobecnú ekonomickú konjunktúru. Lenže to tak nie je.

Ešte väčšie prekvapenie by tohto prebudeného spáča čakalo, keby sa pozrel, ako vysoko sú úrokové sadzby. Vyzerá to všetko ako trochu neuveriteľná rozprávka. Problém je však v tom, že to žiadna rozprávka nie je.

Vývoj indexu Nasdaq 100 od začiatku roka 2024.

Trhy si minimálne od novembra 2023 zvykli všetko interpretovať ako dobrú správu. Táto interpretácia bola možná vďaka zvrátenej logike, ktorá špekulovala na skorý obrat vývoja úrokových sadzieb. Čím menej sa bude dariť americkej ekonomike a čím viac bude stúpať americká nezamestnanosť, tým rýchlejšie Jerome Powell zavelí k obratu v menovej politike. Na trh sa znovu dostaví obrovské množstvo likvidity, čo bude mať jediný následok: nový rast všetkých finančných aktív bez rozdielu. Všetko znova porastie do neba, vrátane cien nehnuteľností.

Táto vidina ľahkého zisku viedla investorov k tomu, že sa na svet pozerajú cez ružové okuliare. Všetko sa totiž dá vyložiť tak, že to vždy nahráva tomu variantu, že Fed čoskoro zníži sadzby. Investori sú dokonca pripravení znížiť svoje očakávania zisku len preto, aby boli vždy prekonané. Prekonanie zisku je teda taktiež dobrá správa. Rastový príbeh sa jednoducho týmto spôsobom nezastaví. Dobrý dôkaz tohto iracionálneho správania sa sme mohli sledovať tento týždeň pri publikácii voľných pracovných miest v USA.

Negatívna logika vnímania makroekonomických správ

Investori nesledujú iba infláciu a HDP, ale dôsledne sa zaoberajú problematikou pracovného trhu. Práve správanie sa pracovného trhu nám dáva možnosť s istým predstihom lepšie odhadnúť budúci rast a infláciu. V ideálnom prípade by sa ekonomika mala správať tak, že pri vyššej nezamestnanosti sa ekonomika spomalí a vzrastú protiinflačné tlaky.

Zároveň si americká centrálna banka vyhradila právo zásahov, keby americká nezamestnanosť začala silno rásť. V tomto prípade sa často hovorí o hranici 5 percent, ktorá by mohla donútiť Fed urobiť tento krok a sadzby znížiť. Takže tu máme presne znova negatívnu logiku.

Vyššia nezamestnanosť alebo čísla z trhu práce, ktoré naznačujú jeho ochladzovanie, sa vnímajú ako dobrá správa. Samozrejme, sama osebe vysoká nezamestnanosť nie je dobrou správou ani pre danú ekonomiku, ani pre ľudí a potom ani pre politikov. Ale teraz sa trhy radujú, len čo prídu zlé čísla.

Viac voľných miest neprekáža, trh si poradí

V utorok 2. júla americké úrady zverejnili počet nových voľných pracovných miest. Ten sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 221-tisíc na 8,14 milióna v máji 2024, čím prekonal trhové očakávania 7,91 milióna voľných pracovných miest. Záver je teda jasný: americký pracovný trh je na tom lepšie ako pred mesiacom, čo by v negatívnej logike mala byť zlá správa. Pracovný trh drží, a tak Fed nemá dôvod znižovať sadzby.

Vývoj novovytvorených pracovných miest v USA.

Optimisti na trhu sa len tak nevzdali. Aj keď je to pre nich jasne zlá správa, vydali sa hľadať v tejto štatistike niečo, čo by sa dalo interpretovať pozitívne, aby trhy mohli znova v pokoji rásť. A pošťastilo sa.

Veční optimisti prišli na to, že síce počet nových pracovných miest rástol, ale priemerná ponúkaná nástupná mzda klesla. Z toho vyplýva, že síce rastie počet nových pracovných miest, ale v zle platených sektoroch. Títo nízkopríjmoví pracovníci tak nepredstavujú nebezpečenstvo pre možnú inflačnú špirálu. A tak trh dokázal skoro nemožné, nájsť nový impulz k rastu napriek ekonomickej realite.

Vydesil by nový demokratický kandidát finančné trhy?

Nie je to však iba makroekonómia, ktorá investorov trápi. Trhy sa teraz zameriavajú na politickú situáciu v USA a vo Francúzsku. V USA to vyzerá, že demokrati majú najvyšší čas si zvoliť na poslednú chvíľu nového prezidentského kandidáta. Ak zostane kandidátom Joe Biden, trhy budú spokojné, pretože v tomto prípade sa situácia zdá jasná.

Práve nový kandidát by mohol vniesť mnoho neistoty, a to nielen v otázke voľby, ale hlavne v programe, ktorý by reprezentoval. Problém u demokratov je v tom, že ide o ľavicovú stranu, v ktorej sa nachádza veľa extrémnych a extravagantných názorov. Práve tento ľavicový zelený extrémizmus by finančné trhy zle znášali. Ale stále sú to špekulácie. Joe Biden sa ešte v čase písania tohto článku cítil vo forme.

Z parížskej burzy rýchlo vyprchala počiatočná eufória

Dráma vo Francúzsku sa pomaly blíži k druhému dejstvu v podobe druhého kola volieb do parlamentu. V pondelok sme mohli sledovať veľmi zaujímavú reakciu na indexe CAC 40. Hneď po otvorení francúzskeho trhu tento index doslova vystrelil o 3 percentá nahor.

Rástli predovšetkým akcie francúzskych bánk, ktoré sú veľmi citlivé na francúzsku politickú scénu. Prekvapivá bola prvotná sila tohto rastu. Skoro by sa zdalo, ako by vyhrala znova Macronova strana, pretože Emmanuel Macron je priateľ finančných trhov.

Vývoj francúzskeho indexu CAC 40 za posledný mesiac.

To však nebol dôvod na rast. Macronova strana podľa očakávania utrpela debakel. V novom parlamente výrazne stratí. Trhy však v prvej chvíli reagovali na to, že Národné zhromaždenie má iba veľmi malú pravdepodobnosť, aby sa stalo väčšinovým víťazom volieb. Absolútna väčšina Národného zhromaždenia vo francúzskom parlamente by znamenala, že systém si nemôže dovoliť ignorovať zmenu, ktorú voliči očakávajú. Zo systémových zmien majú finančné trhy vždy pochopiteľný strach.

Postupom času však toto nadšenie vyprchalo a trhy začali znova oslabovať. Prečo? S prichádzajúcimi informáciami sa spresňovali modely a odhady budúcej konfigurácie francúzskej politickej scény. Keby sa Národnému zhromaždeniu podarilo v dvojkolovom systéme uhrať maximum, bude mu to stačiť podľa odhadov najviac na 260 poslaneckých kresiel.

Teda samo osebe nebude mať nadpolovičnú väčšinu. To trhy odhadli dobre. Ale vzápätí vyvstala otázka, čo bude ďalej, pretože nikto nepostaví bez tejto strany koaličnú vládu. Jediná vláda, ktorá bude možná, bude spojenie všetkých proti Národnému zhromaždeniu, ale tento zlepenec nebude mať príliš veľkú šancu na prežitie. Poklesy a otrasy na francúzskej burze v dôsledku politiky tak nie sú zďaleka na konci.

Komodity: Darilo sa komoditám oznamujúcim silný ekonomický rast

Trh s komoditami investorom v poslednej dobe značne komplikuje prácu. Z makroekonomických údajov sa zdá, že z najhoršieho sme azda vonku. Inflácia pomaličky klesá a ekonomika postupne s ňou bez toho, aby sa rýchlo prepadla do recesie. Z pohľadu americkej centrálnej banky to vyzerá dobre. Mäkké pristátie je stále možné.

Lenže to by sme sa nesmeli tento týždeň pozrieť na komoditný trh, počas ktorého znova silno rástla ropa, ktorá pridala 3,54 percenta. Rast cien ropy by sa nemal zastaviť. V USA sa začínajú letné prázdniny, ktoré sú tradične sprevádzané rastom dopytu po pohonných látkach a navyše sa začalo obdobie tornád v Mexickom zálive.

Tornáda značne obmedzujú americkú ťažbu ropy v Mexickom zálive. Posledným faktorom rastu ropy je pokračujúce napätie medzi Izraelom a Libanonom. Keby sa situácia vyhrotila, prišlo by to v najmenej vhodnom čase. Cena ropy by veľmi rýchlo mohla prekonať magickú hranicu sto dolárov za barel.

Vývoj ceny ropy Brent tento mesiac.

Nie je to iba ropa, ktorá má za sebou veľmi dobrý týždeň. Silno rástla aj meď, ktorá pridala 3,78 percenta i striebro, to vzrástlo o 5,88 percenta. Rekordmanom rastu v komoditách bolo paládium, ktoré poskočilo o výrazných 11,92 percenta.

Čo spája meď, paládium a striebro? Sú to všetko kovy, ktoré sa používajú v priemysle. Keď ich cena silno rastie, znamená to, že rastie aj dopyt z toho sektora. Ak tento rast bude pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch, bude to znamenať, že priemysel sa začal prebúdzať.

To by nebola dobrá správa pre amerických centrálnych bankárov. Znovu by sa tak objavila hypotéza o zvýšení sadzieb. A nesmieme zabúdať, že rast týchto komodít a ropy sa veľmi rýchlo premietne do celkovej inflácie. Komoditný trh tak bude cez prázdniny úplne kľúčový.

Vývoj ceny paládia za posledný mesiac.

Kryptomeny: Už to zase chvíľu vyzeralo pri bitcoine nádejne

Investori do kryptomien tento týždeň zažili ďalšie sklamanie. Bitcoinu chýba nejaký silnejší motív na rast. Jeho cenu dnes najviac určuje technická analýza. Špecialisti v tejto disciplíne sa zhodovali, že úroveň 62-tisíc dolárov bude pre bitcoin kľúčová. Jej rýchle prekonanie by dávalo nádej na ďalší silný rast.

V nedeľu začal bitcoin rýchlo rásť, prekonal spomínanú technickú úroveň ako nôž maslom a zamieril až k hodnotám vyše 63 500 dolárov. Investori jasali. Bohužiaľ, táto eufória nevydržala dlho. V čase písania článku sa cena bitcoinu znovu prepadla k neatraktívnej hranici 60-tisíc dolárov.

Vývoj ceny bitcoinu za posledný mesiac.

Záver: Kam sa vydajú francúzske štátne dlhopisy?

V USA je vo štvrtok štátny sviatok, a vzhľadom na letné prázdniny si väčšina veľkých obchodníkov radšej vezme jeden deň voľna, aby si predĺžili víkend, než aby v piatok obchodovali na finančných trhoch. Záver týždňa by mal byť v ľahkom a pohodovom tempe. O jediný rozruch sa postarajú v piatok údaje z amerického pracovného trhu, keď sa dozvieme predovšetkým mieru nezamestnanosti za jún 2024.

Hlavná pozornosť tak bude predovšetkým na európskych trhoch. Investori budú netrpezlivo a s obavami sledovať výnosovú krivku francúzskych štátnych dlhopisov. Už teraz sa začalo špekulovať, či ECB zasiahne v prípade, že výnosy začnú strmo rásť. Tento zásah zo strany ECB by mal potenciál zapáliť politickú krízu v EÚ. Nemecko sa už vyhlásilo, že by sa proti takémuto postupu centrálnej banky silno ohradilo. Zatiaľ to vyzerá, že dlhopisoví investori si leto veľmi neužijú.


Ďalšie články
121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

121 dní do volieb v USA. Trump by mal obnoviť jadrové testy, vyzývajú jeho poradcovia

Niektorí prívrženci republikánskeho favorita Donalda Trumpa navrhujú, aby USA obnovili podzemné jadrové testy, odvolávajú sa totiž na obavy z Číny, Ruska, Severnej Kórey či Iránu, ktoré rozvíjajú svoje jadrové programy. Ak sa Trump po novembrových prezidentských voľbách vráti do Bieleho domu, Washington „by mal prvýkrát od roku 1992 otestovať spoľahlivosť...
Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Progresívci ako líder opozície sú darom pre Fica, jeho valec tak nemusí mať zábrany

Jeden z najväčších omylov, ktoré sa v našej šialenej dobe stali široko zdieľanou dogmatikou, spočíva vo viere, že Progresívne Slovensko je hlavným súperom vlády Roberta Fica. Táto ideologicky radikálna strana je pre stranu Smer v skutočnosti kotvou, ktorá mu zabezpečuje bezpečie dlhodobého a neohrozeného vládnutia. V tábore voličov bývalej...