Tajná služba je bez kontroly. Po odvolaní Kolíkovej sa koalícia a opozícia držia v šachu

Na pôde parlamentu trvá od konca júna výnimočná situácia, keď na kontrolu Slovenskej informačnej služby nemá nikto zo zákonodarcov dosah. Podľa všetkého to tak bude celé leto a nie je isté, či sa tento stav zmení aj začiatkom jesennej parlamentnej sezóny.

Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS) počas rokovania mimoriadnej 79. schôdze parlamentu SR k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 8. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann Mária Kolíková (SaS) Foto: Martin Baumann/TASR

Ak by došlo k neočakávanej udalosti v štáte, výbor na kontrolu tajnej služby by nedokázal zasiahnuť, lebo nemá svojho šéfa. Len on ho totiž môže zvolať. Zrejme by sa musel zísť celý parlament.

Je tradíciou, ktorej sa parlamentné strany dlhodobo držia, že predsedami kontrolných výborov na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS), Vojenského spravodajstva, Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ sú poslanci nominovaní opozíciou. Túto obyčaj chce dodržať aj súčasná koalícia, ktorá naďalej hovorí, že predsedovia týchto výborov majú byť z opačného politického brehu. Teda aj po nedávnom odvolaní Márie Kolíkovej (SaS) z čela výboru na kontrolu SIS má opozícia navrhnúť iného kandidáta.

Odlišné pohľady na príčiny pádu Kolíkovej


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.