Právne riziká pandemickej dohody

Riešenie budúcich globálnych ohrození života a zdravia ľudí zo strany možných vírusových ochorení by mala upravovať nová pandemická zmluva z dielne Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pandemická zmluva, oficiálne nazvaná Medzinárodná dohoda o prevencii pandémií a pripravenosti na ne, by mala vymedzovať jednotné pravidlá a postupy pri riešení globálnych medicínskych kríz, a to pod záštitou WHO.

profimedia-0829786018 Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Profimedia.sk

Jej schválením by sa jednotlivé štáty zaviazali k dodržiavaniu viacerých sporných ustanovení dohody, na ktoré upozorňujú mnohí právni experti. Medzi inými aj advokátka Marica Pirošíková, ktorá zastupovala Slovenskú republiku v konaniach pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Ochorenie COVID-19 ukázalo potrebu jednotných pravidiel pre boj s nákazou, ktorá má schopnosti šíriť sa v globálnom meradle. Svetová zdravotnícka organizácia, pod ktorú spadajú podobné výzvy, preto prišla s návrhom pandemickej zmluvy. Tá má predstavovať súbor pravidiel, podľa ktorých by bolo možné zamedziť stratám na životoch, aké boli pripisované nedávnemu vírusu.

Snaha zjednotiť pandemické postupy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami