Včely dokážu „vyňuchať“ rakovinu
Je známe, že nádory vzhľadom k zmenenému metabolizmu rakovinotvorných buniek vylučujú prchavé organické látky. Ich koncentrácia je však extrémne nízka a štandardné metódy chemicko-fyzikálnej detekcie ako plynová chromatografia tu zlyhávajú.
Zvieratá a ich čuchové orgány sú oveľa citlivejšie. Rakovinu vedia vycítiť psy aj hlodavce. Problém spočíva v tom, že tréning a starostlivosť o vyššie živočíchy sú časovo aj ekonomicky nákladné aktivity.
Vedci z Michiganskej štátnej univerzity skúsili využiť ako detektor rakoviny čuch včiel. Hmyz používa čuchové vnemy nielen ako spôsob komunikácie, ale aj ako veľmi efektívny spôsob hľadania potravy. Tieto organizmy, správajúce sa inštinktívne, sa však nedajú vycvičiť ako pes. Výskumný tím preto musel použiť inú metódu.
Včela bola znehybnená schladením v kúsku ľadu a umiestnená v špeciálnom držiaku vytlačenom na 3D tlačiarni. Potom pripojili vedci drobné elektródy na včelí mozog a merali signály z tej časti, ktorá spracúva čuchové vnemy. Pred tykadlá, tie fungujú u včiel ako nos, sa umiestňovali „pachy“ z bunkových kultúr nádorov rakoviny pľúc.
Zistili, že jednotlivé biomarkery dokáže včelí mozog identifikovať s 88-percentným úspechom. Ak sa použila kombinácia viacerých biomarkerov, schopnosť ich detekcie vzrástla na 93 percent.
Je jasné, že včela v ľade so zadrôtovaným mozgom ešte nie je medicínskym prístrojom. Tento výskum však otvára cesty k novým druhom biosenzorov schopných zachytiť začínajúcu rakovinu pľúc z dychu. „Fúkať“ nám tak v budúcnosti nemusí dať iba policajt, ale aj lekár.