Včely dokážu „vyňuchať“ rakovinu

Vo väčšine krajín Európy je rakovina druhou najčastejšou príčinou úmrtia. Toto umiestnenie jej dokázal, aj to len krátkodobo a nie všade, odobrať iba COVID-19. Na druhej strane v krajinách s vyspelým zdravotníctvom ako sú Dánsko, Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Írsko či Nórsko si siahla na prvú priečku. Včasná diagnostika tejto choroby tak predstavuje nádej nielen pre pacientov, ale aj pre ich príbuzných.

vèelár Róbert Kòažko mestské vèely Včely. Ilustračné foto: Dano Veselský/TASR

Je známe, že nádory vzhľadom k zmenenému metabolizmu rakovinotvorných buniek vylučujú prchavé organické látky. Ich koncentrácia je však extrémne nízka a štandardné metódy chemicko-fyzikálnej detekcie ako plynová chromatografia tu zlyhávajú.

Zvieratá a ich čuchové orgány sú oveľa citlivejšie. Rakovinu vedia vycítiť psy aj hlodavce. Problém spočíva v tom, že tréning a starostlivosť o vyššie živočíchy sú časovo aj ekonomicky nákladné aktivity.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.