Ako Rusko zaplavuje Európu. Hnojivami

Hnojivá sa vraj môžu stať pre Európu novým zemným plynom. Niežeby ho mohli nahradiť, ale starému kontinentu v ich prípade hrozí, podobne ako to bolo pri plyne, nebezpečenstvo nadmernej závislosti od Moskvy. Tunajší producenti sa sťažujú, že Rusi majú vďaka lacnému plynu omnoho nižšie výrobné náklady a že rastúci dovoz ruských hnojív ohrozuje bezpečnosť Európy. Čo hovoria staršie údaje o dovoze hnojív? Je hrozba reálna alebo sa len nafukuje?

pole, traktor, rozprašovač, postřikovač, postřik, hnojivo, chemické hnojení, ráno, svítání, obloha, stromy, elektrické vedení, sloup stožár vysokého napětí, vysoké napětí, dráty, větrná elektrárna, větrné elektrárny Hnojenie poľa. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Hoci sa to môže na prvé počutie zdať ako triviálna banalita, otázka dostupnosti hnojív môže nabrať až strategický význam. Úzko sa totiž dotýka potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti.

Hnojivá sa prvýkrát stali v médiách veľkou témou krátko po spustení invázie na Ukrajinu. Ich ceny vtedy prudko vzrástli najmä v dôsledku snáh európskych štátov odstrihnúť sa od dovozu zemného plynu z Ruska. Ten je základnou surovinou potrebnou pri výrobe dusíkatých hnojív ako sú amoniak či močovina.


Zadajte novú e-mailovú adresu a pokračujte v procese.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.