Benefity pre kajúcnikov môžu byť podľa Najvyššieho súdu aj nezákonné

Novela Trestného zákona a trestného poriadku priniesla zásadné zmeny trestnej politiky štátu. Jednou z podstatných procesných zmien malo byť preskúmavanie opodstatnenosti a zákonnosti benefitov, ktoré dostávajú spolupracujúce osoby, ľudovo nazývaní aj kajúcnici.

Na ŠTS v Pezinku pokraèuje proces v kauze vraždy novinára J. Kuciaka Na snímke vpravo svedok Bernard Slobodník na súdnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov na Špeciálnom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 12. júla 2022. Foto: TASR/Martin Baumann

Zoznam výhod, ktoré takáto osoba dostane, mal byť zárukou, že nedošlo k účelovému zvýhodňovaniu takýchto ľudí na úkor iných obvinených alebo pri ukladaní spravodlivého trestu. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v tejto súvislosti nemusí súd skúmať, za akých okolností došlo k poskytnutiu výhod.

Nová zákonná úprava Trestného poriadku bola reakciou vlády na mnohé podozrivo uzatvorené dohody o vine a treste, ktoré uzatvárali spolupracujúci obvinení a orgány činné v trestnom konaní. V minulosti išlo najmä o dohody, ktoré uzatváral už zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry a mediálne známi kajúcnici ako Ľudovít Makó, Vladimír Sklenka či Bernard Slobodník.

Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Foto: TASR/Jakub Kotian

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami