Muftíjovia na severnom Kaukaze začali ťaženie proti noseniu nikábov

Muftiát severného Kaukazu vydal začiatkom júna vyhlásenie, ktorým podporil úplný zákaz nosenia nikábov, závojov zakrývajúcich ženám celú tvár okrem očí.

LKA informiert über Radikalisierung Nikáb. Ilustračné foto: Profimedia.sk

„My, moslimovia severného Kaukazu, rovnako ako naši predchodcovia, teológovia, podporujeme názor väčšiny islamských učencov, že nikáb nie je povinný. Tvrdenie niektorých ľudí, že tvár a ruky sú v islame awrah, je nespoľahlivé, neprijateľné a v islame dokonca zakázané, ak spôsobuje zmätok a rozkol v spoločnosti. Nikáb na severnom Kaukaze nikdy nebol tradičnou formou oblečenia,“ píše sa vo vyhlásení.

Rozhodnutie zakázať veriacim nosenie nikábu predstavitelia muftiátu odôvodnili zásadou „neškodiť sebe, islamu a ani celej spoločnosti“. Nosenie nikábu, burky a iných pokrývok hlavy, ktoré zakrývajú tvár, duchovní predstavitelia v podmienkach moderného Ruska považujú za praktickú ujmu moslimom, keďže takáto praktika spôsobuje nezhody v medzináboženských a medzietnických vzťahoch.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.