Ako funguje svet. Vedec Václav Smil si nevymýšľa, je len nositeľom správ

„Mávam pravdu, pretože vidím jasné čísla. Neverím žiadnej ideológii a nikomu nie som zaviazaný. Je jednoduché rozumieť svetu, pokiaľ vidíte fakty. Väčšina ľudí však fakty poznať nechce.“ Autorom týchto slov je kanadský vedec českého pôvodu Václav Smil.

profimedia-0778470069 Václav Smil. Foto: Profimedia.sk

Smil prekračuje hranice jednotlivých vedných odborov. Píše o energetike, životnom prostredí a globálnych problémoch. Jeho knihy zásadne ovplyvnili Billa Gatesa či Marka Zuckerberga. Dominujú im tvrdé dáta a štatistiky. V rodnom Česku jeho knihy dlho nevychádzali. V poslednom období sa to zmenilo a najlepšia správa je, že vychádzajú aj v slovenskom jazyku. (Samozrejme, roky po tom, čo získali celosvetové uznanie.)

Meno profesora Smila pozná málokto. A to je práve ten problém. Aké vedomosti majú politickí lídri, ktorí riadia našu súčasnosť a kladú základy budúcnosti? Vedeli by vyriešiť rovnicu, tušia, aká je erózia pôdy pri pestovaní pšenice a akú dennú dávku proteínov potrebuje dospelý človek? Majú potrebné vedomosti?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.