Lekár Podoba: Kardiologický tím v Trenčíne rozvrátili politicko-ekonomické záujmy

TRENČÍN - Jozef Podoba, jeden zo zakladajúcich členov kardiológie vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne reaguje na situáciu, ktorá sa aktuálne na oddelení deje. Zastáva názor, že nemocnica premrhala svoju šancu stať sa významným kardiocentrom. Podľa neho za situáciou stoja ľudia na pozadí a ich záujmy.

standard1 Kardiologické oddelenie FN TN. Foto: Štandard

Nemocnica sa k 30. júnu 2024 dohodla s primárom kardiologického oddelenia Petrom Blaškom na ukončení pracovného pomeru. Dôvod nešpecifikovala. Štyria ďalší lekári pracujúci na čiastočný úväzok na kardiologickom oddelení podali výpovede vzápätí na to, pravdepodobne z loajality k bývalému primárovi. Podľa oficiálneho vyjadrenia nemocnice však (čo sa úväzkov týka) predstavovali dovedna len 1,4 lekára, čo by chod oddelenia nemalo výrazne ovplyvniť.

Inštitúcia následne ubezpečila pacientov, že na kardiologické oddelenie už nastúpili dvaja lekári, jeden z nich bol dočasne menovaný do funkcie primára oddelenia. Zdravotná starostlivosť o kardiologických pacientov by teda podľa oficiálneho vyjadrenia nemocnice mala byť aj naďalej zabezpečená v plnom rozsahu.

Medzinárodný tím

Lekár Jozef Podoba reagoval na viaceré skutočnosti súvisiace so súčasným stavom oddelenia. V úvode e-mailu, ktorý zaslal do našej redakcie, uvádza, že je jedným zo zakladajúcich členov kardiologického oddelenia nemocnice.

Pracoval v zahraničí, má viacero špecializácií, pôsobil v univerzitnej nemocnici, až napokon prešiel do súkromného sektora a úväzok v nemocnici s nostalgiou ukončil. Krátko na to ho mal osloviť vtedajší primár kardiológie v Trenčíne Peter Blaško.

Oddelenie aj vízia dobrého tímu sa Jozefovi Podobovi javili perspektívne. Prácu intervenčného kardiológa preto vzal, aj keď len na čiastočný úväzok. Neskôr mali k Blaškovi a Podobovi pribudnúť dvaja lekári z Nemecka, jeden profesor, atestovaný lekár a ďalší mali byť na ceste. Všetci mali za sebou skúsenosti aj zo zahraničia a niekoľko špecializácií, vrátane kardiológie a intervenčnej kardiológie.

Politicko-ekonomické záujmy?

„Založil to tím mimo Trenčína. A Trenčín sa odvďačil. Primár Blaško má skúsenosti aj zo zahraničia, kde nielen viedol kardiocentrá, ale ich aj zakladal. Výmenou vlády nastali aj výmeny vo vedení nemocníc, čo je typické už len v rozvojových krajinách. Nové vedenie je evidentne alebo zrejme tlačené politicko-ekonomickými záujmami ľudí na pozadí. Nový pán primár prišiel na hotové. Podotýkam, vytvoriť oddelenie a dotiahnuť vysoko kvalifikovaných odborníkov do krajiny akou je Slovensko, bol malý zázrak. A táto nová garnitúra to rozbila. Prakticky všetci sme dali výpovede,“ ozrejmil odborník.

K oficiálnemu vyjadreniu trenčianskej nemocnice, ktorá uviedla, že prijala na oddelenie dvoch lekárov, dodal nasledovné: „Nový pán primár má 0,6 úväzku a to je primár, ďaľší má prísť na 0,5 úväzku. Dohromady 1,1!“ 

Priznal, že aj pôvodný tím mal čiastočné úväzky, no vzápätí vysvetlil, že jeho členovia vyplnili kompletne celý mesiac, všetky služby a nemocnica navyše získala nadkvalifikovaných špecialistov.

„Nemocnica ich označila za 1,4, realita bola 1,0. Primár 1,0, lekárka z Nemecka 1,0, lekár z Nemecka 1,0, ktorí sem prišli aj s rodinou a nastali zmeny, ktoré si v Nemecku nevedeli ani predstaviť. Ďaľší 0,4 + 0,6 + 0,2 (profesor) + 0,2 – t. j. 4,4,“ vypočítal.

Trenčín premrhal šancu

Podľa špecialistu neboli ani platové tarify nadštandardné. Tabuľkový plat pre odborníka bol nízky, navyše len s niekoľkými osobnými príplatkami a službami.

„O zdravie ľudí a zdravotníctvo nejde. Ale to je zrejme na celom Slovensku rovnaké. Mnohí sú definitívne rozhodnutí odísť, ja osobne si spoluprácu aktuálne viem predstaviť veľmi ťažko, resp. len za významne zmenených podmienok a obmedzením mojej činnosti. A mimochodom, nemocnica uviedla, že sa nič nedeje. Pravdou je, že je redukovaný počet lôžok, plán na zatvorenie operačnej sály a odchod špecialistov. Tak si záver urobte sami.“

Podľa Podobu, ak si niekto myslí, že vymeniť sedem atestovaných špecialistov je jednoduché, hlboko sa mýli. Nahradiť ich ambulantnými lekármi je vraj ako porovnávať operáciu srdca s predpisovaním liekov. Rozdiel je jednoducho markantný, pričom trvá roky, kým sa lekár stane kvalifikovaným intervenčným kardiológom.

„Trenčín premrhal svoju šancu byť jedným z mála kardiocentier na Slovensku. A tá šanca sa asi nezopakuje. Nie s toľkými atestovanymi špecialistami a s takým rozsahom práce. Za zmienku stojí aj to, prečo sa to deje. Intervenčný kardiológ zarobí svojou prácou nemocnici veľké peniaze, ide o státisíce až milióny ročne. A ešte je problém ho dobre zaplatiť. Ale z koryta sa najesť, to by chceli…,“ dodal na záver Jozef Podoba.