Nemocnica má za sebou turbulentné obdobie. Čo sa tam deje?

TRENČÍN – Uplynulé týždne priniesli niekoľko zásadných zmien vo fungovaní Fakultnej nemocnice v Trenčíne (FN TN). Najprv prišli na stôl výpovede pediatrov z ústavných pohotovostných služieb (ÚPS). K 1. júlu 2024 sa zrušila ÚPS v Novom Meste nad Váhom, ktorej pacienti po novom spadajú pod ÚPS trenčianskej nemocnice. Minulý týždeň vydala FN TN usmernenia pre prichádzajúcich pacientov, ktorí budú nasmerovaní na príslušné oddelenia podľa prvotných príznakov. Najnovšie sa vedenie nemocnice vyrovnáva s odchodom piatich lekárov z Oddelenia kardiológie. Čo to znamená pre pacientov?

IMG_3013-scaled Pohľad na pavilón nemocnice zboku. Ilustračné foto: Štandard

Od 1. júla 2024 platí novela zákona z dielne Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá skrátila ambulantnú pohotovostnú službu (APS), namiesto o 22:00 končí o 20:00, čo spôsobuje viaceré problémy.

Vedenie FN TN prijalo nedávno výpovede šiestich pediatrov z vykonávania ÚPS. Dôvodom ich hromadnej reakcie malo byť práve spomenuté skrátenie ambulantných služieb. Lekári by v dôsledku skrátenia ambulantných služieb museli na ÚPS denne slúžiť o dve hodiny dlhšie. Pediatri z FN TN pritom už vyčerpali na tento rok svoj časový fond, ktorý je 100 hodín.

Je pritom všeobecne známe, že klinika dlhodobo zápasí s nedostatkom lekárov aj zdravotných sestier, polovica oddelenia je zatvorená. Primár Pediatrickej kliniky FN TN Pavol Šimurka predpovedal tento problém už dávnejšie.

Primár a prednosta pediatrickej kliniky FN TN Pavol Šimurka. Foto: Štandard

V rozhovore pre Štandard uviedol, že na Slovensku máme dlhodobý problém s nedostatkom lekárov, v dôsledku čoho na oddeleniach pracujú neatestovaní lekári, ktorí často majú viacero pohotovostných nočných služieb za mesiac a nad sebou majú kvalifikovaného lekára s potrebnou atestáciou k dispozícii len telefonicky. Už pred trištvrte rokom verejnosť varoval, že hrozí situácia, keď títo neatestovaní lekári, ktorým úkony trvajú dlhšie, budú po novom slúžiť na ÚPS.

Viac pacientov, dlhšie čakacie doby, dočasný prísľub službukonajúcich lekárov

Navyše od 1. júla 2024 spadajú pod ambulantnú pohotovostnú službu FN TN aj detskí pacienti z okresu Nové Mesto nad Váhom. K spomínanému dátumu totiž na Slovensku zaniklo desať detských ambulancií pohotovostných služieb v dôsledku konsolidácie detských pohotovostí, na ktorej sa dohodlo Ministerstvo zdravotníctva s pediatrami. 

Nemocnica preto posilnila APS pre deti a dorast spádovým ambulantným pediatrom, ktorý bude ordinovať do 22:00, ako sme na to boli zvyknutí doposiaľ.

Podľa vyjadrenia hovorkyne FN TN Martiny Holecovej nevyzerá stav detskej pohotovosti nateraz až tak kriticky. Vďaka spolupráci 15 spádových pediatrov, ktorí dočasne vykryjú zrušené dve ordinačné hodiny APS, sa nemocnici podarilo dospieť aj k dohode s lekármi kliniky pediatrie, ktorí od 1. júla 2024 v plnom rozsahu zabezpečujú zdravotnú starostlivosť o pediatrických pacientov.

V praxi to znamená, že keď do 22:00 príde rodič s dieťaťom s akútnym stavom na ambulantnú pohotovosť, dieťaťu poskytnú potrebnú zdravotnú starostlivosť priamo tam. Po 22:00 sa však musí rodič obrátiť na ústavnú pohotovostnú službu tak ako doteraz.

Pediatri po predložení rozpisu vykrytia uvedených dvoch hodín aj na mesiace august a september 2024 prisľúbili plynulo pokračovať vo vykonávaní ÚPS. Ako to však bude vyzerať od októbra, zatiaľ nie je známe.

Pediatria FN TN. Foto: Štandard

Keďže je situácia pre pediatrov, ktorí majú vyčerpaný hodinový fond z dlhodobého hľadiska neudržateľná, reakcie nahnevaných rodičov na seba nenechali dlho čakať. Obávajú sa situácie, ktorá môže nastať v ďalších mesiacoch, prirovnávajú ju ku katastrofe a boja sa prípadných zdravotných ťažkostí svojich ratolestí. Rodičia hovoria, že si diagnózy svojich detí nechcú hľadať na internete, ale vypočuť si ich od odborníkov, ku ktorým bude od októbra pravdepodobne ťažšie sa dostať. Nemocnici hrozí, že sa už na jeseň bude pohotovosť potýkať s väčším počtom pacientov a pre pacientov to zasa bude znamenať dlhšiu čakaciu dobu v prípade, že pacient nejaví závažné akútne zhoršenie zdravotného stavu.

Nemocnica v dôsledku absencie pohotovosti pre dospelých zaviedla usmernenia pre pacientov

Ďalšou zmenou, na ktorú trenčianska nemocnica upozornila na svojej sociálnej sieti, je nové usmernenie pre prichádzajúcich pacientov, ktorí by po starom skončili na pohotovosti.

Je dôležité pripomenúť, že FN TN ani v minulosti nedisponovala ambulantnou pohotovostnou službou pre dospelých (APS), túto službu zabezpečovala externá spoločnosť RZP. Od 1. júla však služba nie je zabezpečená.

Od 2. júla preto nemocnica zaviedla usmernenia, ktoré majú prichádzajúcim pacientom pomôcť. Dospelých pacientov, ktorí prídu s akútnym zdravotným problémom, bude na základe príznakov usmerňovať na vrátnici (bývalé odberové miesto AG/PCR testov) pri hlavnom vstupe do nemocnice z Legionárskej ulice zdravotnícky pracovník, a to počas pracovných dní od 15:30 do 22:00 a cez víkendy a počas sviatkov od 7:00 do 22:00. Pacienti s akútnym stavom budú takto nasmerovaní priamo do príslušnej ambulancie, kde sa ich už ujmú zamestnanci daného oddelenia.

Oddelenie kardiológie po odchode primára opúšťajú štyria lekári

Hovorkyňa FN TN Martina Holecová pre Štandard potvrdila informáciu, že sa nemonica dohodla s primárom kardiologického oddelenia Petrom Blaškom na ukončení pracovného pomeru k 30. júnu 2024. Dôvod jeho odchodu bližšie nešpecifikovala.

Po zverejnení tohto článku sa nám však ozval intervenčný kardiológ a zástupca primára kardiologického oddelenia FN TN Martin Strečanský a poslal nám svoje vyjadrenie.

„Musím konštatovať, že ja ako zástupca primára a ani medicínski námestníci neboli o tejto zmene vopred informovaní, čo vzhľadom na dovolenkové obdobie prináša značné organizačné komplikácie do – už aj tak veľmi krehkej – personálnej situácie na našom oddelení,“ uviedol.

Štyria ďalší lekári pracujúci na čiastočný úväzok na kardiologickom oddelení podali výpovede vzápätí na to. Podľa hovorkyne FN TN Martiny Holecovej však (čo sa úväzkov týka) predstavovali dovedna 1,4 lekára, čo by chod oddelenia nemalo výrazne ovplyvniť.

Zástupca primára kardiologického oddelenia si však myslí niečo iné. „Presne títo kolegovia boli  neoddeliteľnou súčasťou tímu, ktorý toto oddelenie založil a bez ktorého by to nebolo možné. Výpoveď k 31. júlu 2024 podala aj ďalšia atestovaná internistka s výbornými kardiologickými skúsenosťami a samostatne pracujúca lekárka na našom oddelení na plný pracovný uväzok. Spolu s primárom Dr. Blaškom teda oddelenie stráca 3,4 úväzku!“ zosumarizoval Strečanský a dodal, že na oddelení zostal z pôvodného lekárskeho tímu pracovať už len on.

Nemocnica po prijatí výpovedí nezaháľala a na vzniknutú situáciu okamžite reagovala. Na kardiologické oddelenie už nastúpili dvaja lekári, jeden z nich bol dočasne menovaný do funkcie primára oddelenia. Riadne výberové konanie má prebehnúť do šiestich mesiacov.

„Druhý ‚nový‘ lekár pracuje takisto len na čiastočný úväzok a trvanie jeho úväzku mi nie je známe,“ osvetlil Strečanský.

Odchádzajúcim lekárom aktuálne plynie výpovedná doba, na pracovisku by mali zotrvať do 31. júla, niektorí do 31. augusta 2024. Prísľub nástupu na toto oddelenie mali dať nemocnici aj ďalší lekári, dátumy ich nástupu však zatiaľ nie sú známe. Hovorkyňa FN TN pre našu redakciu uviedla, že z predmetného oddelenia nemocnica doteraz neeviduje výpoveď žiadnej zdravotnej sestry.

Zdravotná starostlivosť o kardiologických pacientov by teda podľa oficiálneho vyjadrenia nemocnice mala byť aj naďalej zabezpečená v plnom rozsahu.

Strečanský podotkol, že spokojnosť pacientov s oddelením pod vedením primára Petra Blaška bola nadpriemerná a že kardiologické oddelenie pracovalo s výbornými ekonomickými výsledkami. „Je to nemocničné oddelenie s najlepším hospodárskym výsledkom od začiatku tohto roka,“ vyhlásil.

Podľa názoru Strečanského bol až do odvolania primára Blašku veľmi slabý záujem zo strany vedenia nemocnice o rozvoj predmetného oddelenia, už od samotného otvorenia. Ten mal viesť až k nemožnosti rozšíriť oddelenie o sedem plne vybavených a na pacientov čakajúcich lôžok. Zástupca primára nezabudol spomenúť ani výborné fungovanie celého kardiologického tímu. Spoluprácu na oddelení nazval bezproblémovou, kolegiálnou a odbornou. To isté povedal aj o spolupráci s ostatnými oddeleniami nemocnice.

Strečanský si napriek všetkým komplikáciám, ktorými oddelenie prechádza, zachováva istú mieru optimizmu. „Pevne verím, že o budúci rozvoj tohto oddelenia bude postarané a spokojných pacientov bude stále pribúdať,“ uzavrel.

Špičkové vybavenie. Foto: Štandard

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac