Rastúce sebavlastníctvo – kultúra slobody

V USA aj v Európe si čoraz viac ľudí želá zmenu systému. Liberalizmus a kapitalizmus nevnímajú ako strom s jedinečnými plodmi, ale ako koreň rasizmu, sexizmu a imperializmu. Spásu hľadajú v neosocialistických modeloch s ochranou klímy a genderovou hviezdičkou [tá sa v nemčine pridáva do koncovky substantív pre vyjadrenie ďalších rodových tvarov, pozn. prekl.]. Je čas na dobrú, liberálnu odpoveď.

The Statue of Liberty over the Panorama of New York cityscape. New York city skyline with statue of liberty. The statue of Liberty and Manhattan Socha slobody nad panorámou mesta New York. Foto: Profimedia

V západných metropolách fúka duch doby ľavicovým smerom so zelenou vlajkou. Osobná sloboda a osobná zodpovednosť sa považujú za princípy minulosti. Teraz sa hovorí o vynútenej solidarite. Či už ide o klimatickú krízu, pandemickú krízu, krízu demokracie alebo rodovú rovnosť: namiesto toho, aby sa ľudia spoliehali na svojprávnych ľudí, radšej sa spoliehajú na štát ako svojho ochrancu. Zákony, dane, kvóty.

V skutočnosti to však osobná a politická sloboda mala vždy ťažké. Sloboda totiž nie je inštinkt. Sloboda je hodnota, vnútorný postoj, výsledok úspešnej sebavýchovy. Kultúra svojprávnych a nezávislých ľudí si vyžaduje prácu a disciplínu – vytrvalú vôľu presadzovať osobnú nezávislosť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami