Spojené štáty sú v kritickom bode. Čo čaká Ameriku po atentáte na Trumpa

Najhoršie americké obdobie po druhej svetovej vojne bol zrejme prelom šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Krajina bola rozdelená vojnou vo Vietname, protesty a násilie sa stali súčasťou politiky a atentáty bežnou súčasťou spravodajstva. Nepodareným atentátom na Donalda Trumpa sa Spojené štáty tomuto kritickému bodu významne priblížili.

Stre¾ba na amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii Agenti americkej tajnej služby obklopujú republikánskeho prezidentského kandidáta a amerického exprezidenta Donalda Trumpa po pokuse o atentát na jeho osobu na jeho predvolebnom mítingu v meste Butler v americkom štáte Pensylvánia. Foto: TASR/AP

Keby sa to nevysielalo naživo, človek by si myslel, že je to scéna z filmu. Guľka minula Trumpa veľmi tesne, škrtla mu o jeho ucho. Exprezident zrejme prežil iba vďaka náhlemu otočeniu hlavy. Znalcom thrillerov sa ihneď v mysli zjaví scéna z knihy Fredericka Forsytha Šakal, v ktorej atentátnik minie de Gaulla, pretože ten sa neočakávane začne po francúzsky bozkávať na tvár s veteránom.

Ihneď po vražde – strelec zabil jedného z účastníkov Trumpovho mítingu a dvoch ďalších ťažko zranil – sa začali špekulácie, čo to znamená pre volebnú kampaň. Nie je ťažké naraziť na názor, že sa voľby v podstate skončili a neúspešný atentát zaručil Trumpovi víťazstvo. Na takéto predpovede je zrejme príliš skoro. Preferencie Trumpovi určite krátkodobo stúpnu. Do volieb však zostávajú stále štyri mesiace a je nepravdepodobné, že tento „bonus za atentát“ vydrží.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.