Znepokojujúce otázky o počte palestínskych a izraelských obetí

Izrael je predovšetkým blízkovýchodný štát. Jeho konanie preto nemožno posudzovať kritériami európskych demokracií a ani nemá zmysel vyhlasovať ho za akýsi výbežok európskej demokracie či „judeo-kresťanskej“ civilizácie v úplne odlišnom prostredí. Píše profesor Petr Drulák.

Israel Palestinians Palestínčan drží telo mŕtveho dieťaťa zachráneného z trosiek budovy zničenej pri izraelskom leteckom útoku v Nuseirate v pásme Gazy v utorok 14. mája 2024. Zdroj: ČTK / AP / Abdel Kareem Hana cez Profimedia

Zatiaľ čo v rusko-ukrajinskom konflikte patrí počet obetí na ruskej i ukrajinskej strane k najstráženejším tajomstvám, v druhom vážnom konflikte súčasnosti medzi Izraelom a Palestínou sa zdá byť všetko jasné, aspoň čo sa týka počtu mŕtvych. Októbrovému útoku Hamasu sa pripisuje niečo vyše 1 100 obetí na izraelskej strane; izraelská vojenská odpoveď od tej doby priniesla okolo 40 000 obetí na palestínskej strane.

Už aj médiá hlavného prúdu si odvykli spochybňovať vysoké číslo palestínskych obetí tým, že tvrdia, že ide o čísla Hamasu, pretože žiadna zo západných spravodajských služieb neprichádza so zásadne odlišnými počtami a tieto dáta všetci preberajú. Napriek tomu dve dôveryhodné správy zo začiatku júla čísla obetí na oboch stranách korigujú, izraelská smerom nadol, palestínska smerom nahor.

Spoluvina Izraela za obete útoku Hamasu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami