Akých bude ďalších 20 rokov slovenských rezidenčných nehnuteľností

Slovenské rezidenčné nehnuteľnosti spravili za ostatných, pre tunajšie aktíva priaznivých, 22 rokov priemerný reálny kapitálový výnos 3,2 percenta ročne. A to bez nájmu a očistené od oficiálnej cenovej inflácie. Index S&P 500 (bez dividend a v eurách) sa ročne zhodnocoval ol 3,74 percenta a zlato 5,23 percenta. Akých bude ďalších dvadsať rokov slovenských rezidenčných nehnuteľností?

Rezidenèná veža Sky Park 4 by mala by hotová zaèiatkom roka 2024 Pohľad na Bratislavu. Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR

To nemôže vedieť nik, neviem to ani ja. Napíšem však, čo si myslím. Čakám, že skôr horších. Pozitívnych šokov ako odchod spievajúceho Vladimíra Mečiara či transformácia z „čiernej diery Európy“ najprv na člena NATO a potom Európskej únie sa už asi nedočkáme.

V ostatných dvadsiatich rokoch sme navyše našli na Slovensku „ropu“ – slovenské domácnosti objavili čaro žitia na dlh. Ich zadlženie narástlo z 13 percent zo začiatku tisícročia na dnešných viac ako 70 percent hrubého ročného príjmu, pričom väčšina tohto dlhu išla práve do dopytu po nehnuteľnostiach.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.