Tri ústavné zaujímavosti novely Trestného zákona

O ústavnosti novely Trestného zákona sa už popísalo veľa. Momentálne nie je k dispozícii písomné vyhotovenie rozhodnutia Ústavného súdu SR, ale krátke odôvodnenie poskytol na tlačovej konferencii jeho predseda Ivan Fiačan, ako aj súd v tlačovej správe. Toto verejné vysvetlenie poskytlo náhľad, ako sa súd vysporiadal s určitými výhradami kritikov novely, a zároveň predostrel pár zásadných právnych bodov, ktoré vo víre polemiky okolo novej trestnej politiky akosi zanikli.

Brífing predsedu Ústavného súdu (ÚS) SR Ivana Fiaèana Na snímke predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan prichádza na brífing, na ktorom sa vyjadril k uzneseniu pléna Ústavného súdu, ktoré sa týka novely Trestného zákona (PL. ÚS 3/2024) v Košiciach 6. marca 2024. FOTO TASR – František Iván *** Local Caption *** portrét šírka novela TS príchod

Prvý a mimoriadne dôležitý bod sa týka procesu prijímania legislatívy na pôde Národnej rady SR. Namiesto riadneho legislatívneho procesu sa vláda už tradične rozhodla ísť cestou skráteného legislatívneho konania. Teda konania, ktoré by malo byť použité iba pri mimoriadnych a zákonom stanovených okolnostiach, ktoré sú však tak vágne formulované, že za ne možno skryť čokoľvek.

Ústavný súd v minulosti vo svojej judikatúre pristupoval k zasahovaniu do prijímania zákonov zdržanlivo, no stanovil určité hranice, za ktoré nemožno ísť. Zatiaľ existuje jediný príklad vo forme takzvaného prorodinného balíčka z dielne Igora Matoviča, ktorého časti Ústavný súd označil za protiústavné.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami