Prehľad trhov: Trump trade a sklamanie v Číne

Prebiehajúci týždeň na finančných trhoch znovu prehĺbil priekopy medzi vývojom v USA a v Európe. Zatiaľ čo v USA hlavné burzové indexy Dow Jones a S&P 500 znovu vytvorili nové maximá, v Európe sa trhom nedarilo. Tentoraz za to nemohla ani francúzska politika, ani vysoké francúzske zadlženie. Vinníkom bola Čína.

Election 2024 RNC Donald Trump. Foto: TASR/AP

Čínske makroekonomické údaje boli zlé, čo malo priamy vplyv na posledné odvetvie, ktoré v Európe ešte dobre funguje: sektor luxusného tovaru. Tento sektor je poslednou výstavnou perlou Európy. Ak sa však zhoršia vzťahy medzi Čínou, USA a Európou, príde Európa aj o tento posledný fungujúci sektor.

Nepodarený atentát na Trumpa pomohol americkým trhom

Väčšie pohyby trhov majú väčšinou dve rôzne príčiny. Prvou sú rôzne politické udalosti alebo prírodné katastrofy. Tieto udalosti vyvolajú silnú reakciu, ktorá však rýchlo odznie. Druhou príčinou poklesu sú systémové krízy viazané na menovú politiku. Bohužiaľ, táto príčina má dlhodobý vplyv na trhy. Väčšinou prichádza nepozorovane, ale hneď ako vypukne tento druh krízy, je ťažké ju vyriešiť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.