Niektoré nedoplatky zdravotným poisťovniam platiť nemusíte. Pozor však na ich výkaz

V týchto dňoch doručili na telefóny mnohých ľudí zdravotné poisťovne upozornenie. Správa sa týka povinnosti poistencov, ktorú tieto inštitúcie majú, do 30. septembra, respektíve do konca októbra. Robia poistencom ročné zúčtovania zdravotného poistenia za vlaňajšok. Informovali vás o nedoplatku?

všzp Zdravotné poisťovne už doručujú ročné zúčtovania zdravotného poistenia. Ilustračná foto: TASR / Martin Baumann

Za koho musia ročné zúčtovanie vykonať, samozrejme, stanovuje legislatíva. Na základe zákona o zdravotnom poistení zdravotná poisťovňa porovná to, čo ste zaplatili na preddavkoch na zdravotné poistenie v roku 2023 so sumou poistného, ktorú ste ako fyzická osoba mali uhradiť z vašich skutočných príjmov za daný rok. Jej výška teda vyplýva z vymeriavacieho základu.

Výsledkom môže byť preplatok, nula alebo nedoplatok. Ak ste na preddavkoch zaplatili viac, ako je prepočítaná suma poistného zo skutočných vlaňajších príjmov, pri splnení podmienok vám sumu naviac poisťovňa vyplatí späť.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.