Lietajúci Orbán. O čo mu asi ide v rusko-ukrajinskej vojne?

V prvých júlových týždňoch začal premiér Maďarska, ktoré v druhej polovici roka 2024 predsedá Európskej únii, pracovať na mierovom riešení pre Ukrajinu (a Rusko, Európu a svet). Druhého júla Viktor Orbán navštívil Volodymyra Zelenského v Kyjeve, 5. júla Vladimira Putina v Moskve a 8. júla Si Ťin-pchinga v Pekingu. Ofenzívu zavŕšil o tri dni neskôr na samite NATO vo Washingtone samostatným stretnutím s tureckým prezidentom Recepom Erdoganom, odtiaľ odletel na Floridu na stretnutie s Donaldom Trumpom.

Snímka obrazovky 2024-07-01 o 18.32.34 Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

V celej Európe vypuklo pobúrenie: Ursula von der Leyenová: „Zmierovanie Putina nezastaví“, dánska premiérka Mette Frederiksenová: „Nie je o čom rokovať“, jej fínsky kolega Petteri Orpo: „Orbánova návšteva je porušením záväzkov (zrejme členského štátu EÚ), (…) podkopáva záujmy Európskej únie.“ Agentúra Reuters citovala obavy európskych diplomatov, že Orbán v skutočnosti pôsobí ako posol medzi Putinom a Trumpom.

Naopak, samotný Orbán počas tohto lietania zdôrazňoval, že USA budú do novembra a pravdepodobne aj neskôr, možno až do inaugurácie budúceho prezidenta, zaneprázdnené samy sebou, čo otvára Európe príležitosť získať späť strategickú autonómiu, ktorú (ale to už nehovorí) odstúpila Amerike.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami