Prehľad trhov: Na finančné trhy sa pomaly vkráda strach

Uplynulý týždeň bol pre investorov jeden z najťažších v tomto roku. Index S&P 500, ktorý predstavuje päťsto najväčších spoločností, zažil najhorší týždeň za posledné tri mesiace. Trhy klesali, ale ešte nemôžeme hovoriť o výpredajoch alebo korekcii. Tá možno ešte príde. Investori si začali uvedomovať, že ľahké časy na burze končia. Cena akcií nemôže rásť do neba.

Opening Bell at the NYSE in New York Obchodovanie na burze v New Yorku. Foto: Profimedia.sk

Od zverejnenia americkej jadrovej inflácie za mesiac jún sú trhy presvedčené, že sa prvé zníženie sadzieb uskutoční v septembri. To, na čo sa dlho čakalo, je tu. Ľudská psychológia funguje tak, že keď si dáme nejaký dlhodobý cieľ a následne ho za niekoľko mesiacov naozaj dosiahneme, často sa stáva, že po počiatočnej eufórii prichádza fáza prázdnoty a sklamania. Nevieme, čo vlastne ďalej, keď sa nám splnil náš vytúžený sen. Trhy sú teraz v podobnej situácii.

Prvé zníženie sadzieb je na dohľad. Zároveň bola investorská pozornosť uprená výhradne na tento cieľ. Investori ignorovali ďalšie možné problémy. Iné ako technologické firmy akoby neexistovali. Investori si nelámali hlavu ani s veľkou koncentráciou kapitálu do spoločností Magnificent 7, ani neriešili obrovské štátne zadlženie, ani reštriktívnu menovú politiku, ani nestabilnú politiku. Teraz, keď konečne dôjde k prvým uvoľneniam úrokových sadzieb, budú tieto témy čoraz viac pálčivejšie a budú vnášať neustálu neistotu na trhy.

Koniec ľahkého investovania


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami