Umelá inteligencia. Menej, než sme sa báli a viac, než sme chceli?

ChatGPT bol spustený v novembri 2022 a odštartoval boom umelej inteligencie (AI). Neuplynuli ani dva roky a učitelia bojujú so seminárkami generovanými AI, novinové komentáre načítava neurálny hlas a ľudia na obrázkoch z generátorov umelej inteligencie už prestávajú vyzerať ako po desivej postapokalyptickej mutácii.

Kiel, Germany. 22nd June, 2019. Daron Acemoglu of the Massachusetts Institute of Technology, presents his medal. On 15 May, the Kiel Institute for the World Economy (IfW) will award its World Economic Prize on 23 June 2019. Acemoglu is one of this year's Profesor na MIT Daron Acemoglu. Foto: Profimedia.sk

Umelá inteligencia preniká aj do fungovania firiem v podobe rôznych korporátnych AI riešení, od zákazníckych chatbotov až po autonómne šoférovanie. Nechýbajú finanční poradcovia s investičnými AI produktami, ktorých budúci úspech je zaručený. Aby nie, veď akcie Nvidie narástli za rok a pol skoro o 900 percent.

Technologické firmy plánujú v najbližších rokoch minúť okolo bilión dolárov na investície do AI infraštruktúry, produkcie čipov či posilnenia elektrickej siete pre dátové centrá. Niektorí z čitateľov si však pamätajú menší, alebo podobne hlučný boom spred pár rokov – blockchainovú mániu. Vtedy svoje „blockchainové riešenie“ skúmal azda aj stánok s kebabom.

Jedno percento HDP za desať rokov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.