S Kamalou Harrisovou v Bielom dome spoznajú USA socializmus

S Kamalou Harrisovou v Bielom dome spoznajú Spojené štáty socializmus, ohrozená je tak bezpečnosť celého Západu. Jej víťazstvo by potešilo Moskvu aj Peking.

Election 2024 Harris Kamala Harrisová. Foto: TASR/AP

Svetové burzy sa počiatkom tohto týždňa prebudili do neistého dňa. Odstúpenie Joea Bidena z boja o Biely dom totiž pred investormi stavia otázku, či jeho pravdepodobná „náhradníčka“, existujúca viceprezidentka Kamala Harrisová, má proti Donaldovi Trumpovi viac či menej šancí ako dosluhujúci prezident.

Aké majú šance u stávkarov

Predikčné platformy, ako je PredictIt, ktoré umožňujú stávky na výsledok prezidentského zápasu ako pri obchodovaní na burze, zachytávajú od od oznámenia Bidenovho rozhodnutia nárast šancí Harrisovej z nejakých 23 až na 40 percent. Stávkari pritom takýto svoj výhľad podopierajú vlastnými peniazmi – práve preto je reč aj o predikčných trhoch –, takže môže mať vyššiu relevanciu ako jednoduché prieskumy verejnej mienky. Trumpove šance na Biely dom po Bidenovom stiahnutí mierne klesli, na 60 percent. Pripomeňme, že v prvej polovici minulého týždňa, krátko po nevydarenom atentáte na exprezidenta, predstavovali až 70 percent.

To, že Harrisovej šance rastú, teda neodráža len to, že po Bidenovom odstúpení je zreteľnou favoritkou Demokratickej strany na získanie nominácie, no z určitej časti aj to, že podľa stávkarov a investorov na výsledok volieb – podľa predikčných trhov – má voči Trumpovi o niečo viac šancí ako Biden. Ide, samozrejme, len o momentálnu náladu, ale pokiaľ by Harrisová vkročila do svojej kampane teraz tou správnou nohou a pekne zostra, má šancu brať Trumpovi aj ďalšie percentá.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami