„Len Boh vie, čo sa stane“. Ukrajine hrozí po vlne horúčav krutá zima

Prebiehajúca vojna vážne poškodila ukrajinskú energetickú sieť. Aby zabránili jej kolapsu, zaviedli úrady postupné plánované odstávky elektriny. Reportáž New York Times približuje aktuálnu situáciu a cituje odborníkov, podľa ktorých je to predzvesť toho, čo príde túto zimu.

Generators powering a row of shops in the Podil neighborhood of Kyiv, Ukraine’s capital, on Tuesday, July 16, 2024. (Brendan Hoffman/The New York Times) Generátory napájajú rad obchodov v kyjevskej štvrti Podil. Foto: Brendan Hoffman pre New York Times

Ukrajinská elektrická sieť už niekoľko mesiacov čelí opakovaným útokom ruských rakiet a dronov, ktoré vyradili z prevádzky elektrárne a zničili rozvodne. Teraz čelí ďalšej, ešte neočakávanejšej hrozbe: vlne horúčav.

Väčšina krajiny zažíva nezvyčajne horúce letné počasie s teplotami dosahujúcimi 40 stupňov Celzia. To zaťažuje už aj tak oslabenú rozvodnú sieť, pretože obyvatelia zapínajú klimatizácie a potravinárske podniky používajú viac elektrickej energie na chladenie výrobkov. Ukrenergo, národný prevádzkovateľ elektrickej energie na Ukrajine, v pondelok uviedol, že súčasná spotreba vo veľkej miere prevyšuje výrobnú kapacitu Ukrajiny.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami