Pohotovosti zrušili, deti plnia urgenty. Lekári: Nech neskáču na trampolíne a hlavičky do vody

Detské urgentné príjmy sa plnia. Pediatri si čerpajú dovolenky a pohotovosti sa zatvárajú o dve hodiny skôr, takže deti ostávajú neošetrené a smerujú do nemocníc. A to aj s ťažkosťami, ktoré by rodičia zvládli ošetriť doma. Zuzana Dolinková (Hlas) chce napriek tomu v rušení pohotovostí pokračovať.

Snímka obrazovky 2024-07-26 o 11.50.54 Oddelenie urgentého príjmu Národného ústavu detských chorôb. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Od 1. júla zaniklo na Slovensku desať pohotovostí pre deti a dorast. Výnimku nakoniec dostalo zariadenie v Námestove, na zachovanie ktorého vyčlenila vláda na júlovom výjazdovom rokovaní na Orave 200-tisíc eur. Suma vykryje prevádzkové náklady na zhruba rok a pol, čo sa s pohotovosťou bude diať potom, je v rukách Žilinského samosprávneho kraja.

Vypúšťanie pevných bodov APS je súčasťou reformy, ktorá sa realizuje v troch fázach. V tej prvej zaniklo minulé leto šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. V novembri má podľa plánov ministerstva zdravotníctva vypadnúť ešte ďalších päť bodov. 

Vypustené pevné body APS. Foto: MZ SR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.