Prehľad trhov: McDonald zachránilo menu pre chudobných. Trhy trestajú akékoľvek zaváhanie

Máme za sebou letné zasadnutie amerického Fedu. Dopadlo tak, ako všetci predpokladali. Sadzby na americkom dolári zostali bez zmeny. Americká menová politika tak zostáva naďalej silno reštriktívna. V auguste budú americkí centrálni bankári na dovolenke. Ich pracovné povinnosti sa začnú, ako býva zvykom, na konferencii v Jackson Hole na konci augusta, kde sa dozvieme, aký má Fed výhľad na ďalší rok.

Earns McDonalds McDonald's. Ilustračné foto: TASR/AP

Vývoj úrokových sadzieb v USA za posledných päť rokov.

Keďže nikto nečakal zásadnú zmenu v menovej politike, pozornosť investorov sa upierala predovšetkým na tón, akým bude Jerome Powell hovoriť. Investori sa rozdelili na dva tábory. Prvý videl Powellov prejav ako značne holubičí, pretože hovoril o tom, že nastal proces dezinflácie, a teda sa už pomaly, ale isto blížime k vytúženému cieľu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.