Najhoršia olympiáda? Nenechajme politrukov pokaziť nám zážitok

„Zúčastnil som sa na olympiáde, aby som súťažil ako športovec, nie ako politický symbol,“ ohradil sa pred novinármi Jesse Owens, legendárny afroamerický atlét, keď jeho štyri zlaté medaily, ktoré získal na olympijských hrách v nacistickom Berlíne v roku 1936, neustále využívali ako politický symbol.

Snímka obrazovky 2024-08-06 o 6.52.19 Novak Djokovič objíma svoju dcéru Taru po víťazstve vo finále mužskej dvojhry na olympijských hrách 2024. Foto: TASR/AP

Tí, ktorí poukazovali na Owensov rasový pôvod, pritom čelili skutočným a nielen domnelým hrozbám a ideológiám. Na rozdiel od mnohých dnešných politrukov. Americký atlét však zjavne videl ďalej a uvedomoval si, že ak hry a šport celkovo skĺznu do politiky, stratia svoju silu. Silu, ktorá kedysi dokázala zastaviť aj vojny.

Po práve sa končiacich hrách sa zdá, že Owensove slová by mal Medzinárodný olympijský výbor pripomínať všetkým budúcim organizátorom olympijských hier, aby predišiel pachuti, ktorú mnohí cítia po inak výbornom zážitku.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.