Projekt na vybudovanie komunitného centra, parku a kaplnky v Trenčíne znovu ožíva

TRENČÍN – Veľký počet praktizujúcich kresťanov v mestskej časti Západ, dlhodobo nevyhovujúce podmienky pre duchovné zázemie mládeže a nedostatok priestorov na bohoslužby boli motívom, prečo sa začalo uvažovať o revitalizácii parku pri historickej budove kúrie zo 17. storočia a vybudovaní novej kaplnky vo farnosti Trenčín-Orechové.

komunitne centrum1 Vizualizácia komunitného centra. Zdroj: Urbanisticko-krajinárska štúdia

„Výstavba kaplnky v tejto lokalite mi však nedávala ucelený význam, a tak som ponúkla k diskusii návrh – vybudovať na susednej parcele aj komunitné centrum (KC) pre mládež a rodiny s deťmi ako inkluzívne, školské a sociálne zariadenie európskych štandardov 21. storočia,“ uviedla pre Štandard autorka projektu Ingrid Souhradová.

Hlavným zadaním urbanisticko-krajinárskej štúdie, ktorú dala vypracovať farnosť Orechové, bolo, aby sa park pri kúrii stal verejnou oddychovou zónou s prírodným, sakrálnym, terapeutickým, relaxačným aj architektonickým charakterom, pričom hlavnou myšlienkovou líniou bude Božie Milosrdenstvo. Súčasťou parku, ktorý by mal niesť názov Park sv. Františka z Assisi, bude aj zmyslová záhrada s krížovou cestou.

„Nosným pilierom štúdie bola idea prepojenia krásy prírody, duchovných hodnôt a integrácie komunít mládeže v krajskom meste, spolu s príležitosťou uvedené pozemky v Zámostí, ktoré sú v súčasnosti v majetku Slovenského pozemkového fondu, previesť do majetku mesta,“ pokračovala autorka projektu.

Jej želaním je, aby základný kameň celého areálu požehnali v októbri 2026, teda na 800. výročie úmrtia sv. Františka z Assisi.

Komunitné centrum by bolo modernou bezbariérovou budovou, v ktorej má byť napríklad telocvičňa, sedem ateliérov, pastoračná miestnosť, kaviareň, átrium, sociálne zariadenia, kancelárie a ďalšie miestnosti.

Prioritným cieľom je ponúknuť také prostredie, v ktorom budú mimoškolskými aktivitami pomáhať integrácii komunít znevýhodnených skupín mládeže a prostredníctvom komunitného programu ich prepájať so zdravou mládežou, pričom tieto sa budú učiť dobrovoľníctvu a rešpektovať inakosť v spoločnosti.

Dôležité je podotknúť, že KC v Zámostí nemá vytvárať žiadnu konkurenciu už existujúcim zariadeniam v Trenčíne. Práve naopak, má s nimi spolupracovať.

Peniaze

Hlavný architekt mesta Trenčín Martin Beďatš prezentoval pred pár dňami na zasadnutí komisie sociálnych vecí a verejného poriadku MsZ v Trenčíne urbanisticko-krajinársku štúdiu, kde naznačil, o akú investíciu by malo ísť.

„Pri dnešných cenách vychádza stavba komunitného centra na cca 6,5 milióna eur s DPH, plus odhadom park na 1,5 milióna. Z týchto cien sa budú odvíjať aj položky na projektové dokumentácie. Do budúcoročného rozpočtu navrhneme čiastky na ich vypracovanie. Chceme sa uchádzať o mimorozpočtové prostriedky z programovacieho obdobia do roku 2027. Ak sa nám podarí získať financie, tak do konca roka 2029 by sme výstavbu mohli zrealizovať,“ informoval Beďatš.

„O štúdii tohto priestoru komunikujeme s pani Souhradovou, ktorá prišla so zámerom vybudovania nielen komunitného priestoru. O možnostiach a termínoch financovania budeme vedieť povedať viac na jeseň tohto roku, kedy sa dokončuje príprava rozpočtu na ďalšie roky,“ poskytla pre Štandard stanovisko radnice referentka pre komunikáciu kancelárie primátora Eva Mišovičová.

Dlhoročný poslanec za mesto Trenčín Tomáš Vaňo, ktorý je vo funkcii už piate volebné obdobie, sa pozerá na rozvoj tohto územia s veľkým záujmom, keďže sa nachádza iba sto metrov od jeho rodného domu, kde býval 30 rokov.

„S týmto zámerom som sa zoznámil už pred štyrmi rokmi, keď som absolvoval viacero stretnutí s tvorcami tohto projektu, ktorý mal u mňa aj mojich kolegov z Výboru mestskej časti Západ vždy podporu. Samozrejme, je to o financiách a o tom, čo je v týchto ťažkých časoch pre samosprávy možné zafinancovať a čo nie,“ uviedol pre Štandard Vaňo.

Pre túto časť mesta by bol projekt jednoznačne prínosom. „V prvom rade ako priestor pre relax pod storočnými lipami a v neposlednom rade pre veriacich by bol nový kostolík v tomto dynamicky sa rozvíjajúcom území veľmi vítaný,“ dodal.

Nová kaplnka

Centrum by malo veľký význam pre celú Orechovskú farnosť, ktorá v súčasnosti disponuje len farským kostolom v Trenčíne-Orechovom. V okolí slúžia sväté omše ešte v kaplnke v Trenčíne-Záblatí, ktorá však patrí súkromnému vlastníkovi, alebo v mestskom Dome smútku v Zlatovciach.

„Bola by som rada, ak by v parku za kúriou postavili kaplnku. Potom by sme to mali blízko na bohoslužbu,“ povedala pre Štandard obyvateľka Psotného ulice Alena Kosecová.

Jej manžel Anton má k tejto lokalite špecifický vzťah. V kúrii, kde boli kedysi byty, sa narodil. „Teraz sa na túto historickú budovu pozerám z okna nášho rodinného domu. Keby mesto tento park zveľadilo, privítam to. Predstava, že tu raz bude stáť komunitné centrum a kaplnka, sa mi páči,“ skonštatoval.

Nitrianske biskupstvo o zámere s kaplnkou pre 150 ľudí vie. V tejto veci sa medzi zainteresovanými subjektami rokovalo už viackrát. Zatiaľ naposledy približne pred rokom.

„Je to záležitosť predovšetkým farnosti Trenčín-Orechové, keďže (možno) pôjde o farský kostol. Predložený návrh kaplnky nebol schválený vzhľadom na dizajn, náklady a viaceré riziká,“ uviedol pre Štandard hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Ambiciózny plán

Mesto má na pozemkoch Slovenského pozemkového fondu, ktoré by previedli pod samosprávu, seriózny záujem postaviť komunitné centrum s parkom, ale z pohľadu autorky projektu existuje ešte ambicióznejší plán.

Spočíva v tom, že samospráva by odkúpila budovu kúrie a vybudovala by tam domov pre seniorov s hospicom a stravovacími jednotkami. To by bolo samostatnou časťou areálu parku. Je to dlhodobý koncept a stojí na dohodách o majetkovom vysporiadaní medzi mestom a súčasným majiteľmi kúrie, ktorým je Poľnohospodárske družstvo Zámostie Trenčín.

Poslanec Vaňo je v tejto veci realistom. „Vzhľadom na to, že som viackrát rokoval s majiteľmi kúrie a viem, aké sú ich finančné požiadavky, vidím toto v súčasnosti z finančných zdrojov mesta Trenčín ako veľmi nereálne. Bez iných zdrojov nedokážeme zafinancovať kúpu tohto objektu z vlastného rozpočtu,“ objasnil.

Ďalšie financie by museli ísť do rekonštrukcie objektu a prevádzky zariadenia. „To sú položky, ktoré sú nerealizovateľné z mestského rozpočtu, nech by sme si to akokoľvek priali,“ dodal.


Predseda predstavenstva PD Zámostie Ľuboš Zverbík nám potvrdil, že mali niekoľko stretnutí s predstaviteľmi mesta o rozvoji tohto územia. Zatiaľ bez výsledku. Zároveň si posťažoval, že samospráva sa k nim správa „macošsky“, čo však bližšie nechcel konkretizovať.

„Tento areál môže mladým ukázať smer v rozhodovaní sa pre budúce povolania. Môžu z nich vyrásť sociálni pracovníci, opatrovatelia, zdravotné sestry, ktorých máme na Slovensku veľký nedostatok, prípadne ekológovia, umelci či noví dobrovoľníci,“ vyjadrila sa autorka projektu.

Veľký prínos bude mať podľa nej aj pre staršiu generáciu, a to nie len zriadením domu pre seniorov. „Starí rodičia, ktorí budú sprevádzať vnúčatá na krúžky, môžu na nich čakať a oddychovať v krásnom prostredí parku, osviežiť sa v kaviarni alebo sa pomodliť v kaplnke,“ uzavrela.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok