Znásilňovanie podozrivých Palestínčanov. Prečo sa Izrael chváli tým, čo iní taja

Nacisti sa nechválili koncentračnými tábormi a Američania po škandále s americkou mučiarňou v irackom Abú Graib väznicu zatvorili. O tom, prečo časť predstaviteľov dnešného Izraela ide inou cestou, píše profesor Petr Drulák.

Far-right Israelis protest the arrest of Israeli soldiers accused of sexually abusing a Palestinian detainee Krajne pravicoví Izraelčania a príbuzní vojakov sa zhromažďujú pred budovou vojenského súdu a protestujú proti zatknutiu deviatich vojakov obvinených zo sexuálneho zneužívania zadržaného Palestínčana vo väznici Sde Teiman v Negevskej púšti, v izraelskej Netanyi 30. júla 2024. Zdroj: Profimedia

Americký minister zahraničných vecí Blinken pricestoval v nedeľu do Izraela, aby tamojším predstaviteľom opäť vysvetlil, že Američania už naozaj nemajú záujem o ďalšie správy o izraelských masakroch v Gaze a že je namieste dohodnúť sa s Hamasom na prímerí.

Čo v skutočnosti trápi Američanov

Blinkenovi pritom nejde o mŕtvych Palestínčanov, desaťtisíce priamo zabitých a státisíce mŕtvych v dôsledku zničenej infraštruktúry. V kalkuláciách americkej veľmocenskej politiky je to len jedna z mnohých položiek. Ani ho príliš netrápi medzinárodná izolácia USA, ktoré už niekoľkokrát zostali v Bezpečnostnej rade OSN pri hlasovaní o Izraeli celkom osamotené. Upadajúci hegemón to nejako unesie.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.