Feministické vyhýbavé manévre

Nemecký „zákon o sebaurčení“, ktorý teraz umožňuje každému občanovi zmeniť si pohlavie, nekritizujú ostro len ženské združenia v samotnom Nemecku. Teraz sa do veci vložila aj osobitná spravodajkyňa OSN pre násilie páchané na ženách a dievčatách. V otvorenom liste odsúdila nebezpečenstvá, ktoré z tohto zákona pre ženy vyplývajú. Nemecká ministerka zahraničných vecí Baerbocková sa však reakcii vyhla.

OHCHR press conference on global issues related to violence against women and girls Reem Alsalemová na júnovej konferencii v Ženeve. Foto: Profimedia.sk

Človek by mal byť vďačný, keď sa k bezuzdnému šialenstvu v Nemecku vyjadrí napoly solídna inštitúcia. Veď nemeckí politici sú v zásade poslušní a to, čo požaduje predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová je v tejto krajine posvätné. Vždy prízvukujú, že predsa medzinárodné štandardy potrebujeme. Je mimoriadne praktické vyhlásiť, že k niečomu neexistuje alternatíva len na základe toho, že vyššia inštancia údajne nič iné nedovoľuje. Akékoľvek znepokojivé argumenty sa následne dajú takto odignorovať štýlom: prepáčte, ľudia, iná možnosť neexistuje. Mám zviazané ruky.

Námietka osobitnej spravodajkyne OSN pre násilie páchané na ženách a dievčatách Reem Alsalemovej prišla na 17 stranách v júni tohto roku. Ide o kritiku takzvaného zákona nemeckej vlády o sebaurčení, ktorý už bol prijatý, ale do platnosti vstúpi až 1. novembra. Za Alsalemovou stoja mnohí, ktorí sú presvedčení, že tento zákon je úplný omyl. O čo vlastne ide?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami