Poradca exot vie narobiť problémy. Taraba sa pochytil s Chmelárom po jeho odvolaní

Minister životného prostredia Tomáš Taraba skonštatoval, že odvolanie Eduarda Chmelára z pozície poradcu predsedu vlády Roberta Fica sa dalo čakať, keďže útočil na koaličných partnerov. Označil ho za "progresívneho liberála", čo Chmelár odmietol a vzápätí Tarabu počastoval ako "obyčajného fašistu".

12. schôdza Národnej rady SR Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Robert Fico v stredu odvolal svojho poradcu pre politické záležitosti Eduarda Chmelára. Ten tvrdí, že sa tak stalo, lebo kritizoval členov koaličnej strany SNS.

Naposledy štátneho tajomníka envirorezortu Štefana Kuffu, o ktorom napísal, že také konanie si dovolilo len gestapo, keď Kuffa v Malej Frankovej narušil divadelné predstavenie pre dospelých, na ktorom sa nachádzali aj deti.

Exporadca dodal, že odchod z funkcie zvažoval aj sám, lebo súčasná vláda podľa neho nerobila dostatok pre nastolenie mieru na Ukrajine, pokračuje v dodávkach zbraní a Robert Fico nepodporil ani mierové iniciatívy, s ktorými Chmelár prišiel.

Taraba: Názory poradcu sú považované za názory politika

Na Chmelárov status pohotovo zareagoval vicepremiér a šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nom. SNS), s ktorým sa exporadca pochytil už pred pár dňami.

Politik konštatuje, že vyjadrenia poradcu verejnosť vo všeobecnosti považuje za stanovisko politika, ktorého zastupuje. „Ak sa poradcom stane exot, vie to narobiť problémy. Predstavte si, že by poradca Putina hovoril o tom, že podporuje členstvo Ukrajiny v NATO. Hneď by svet spozornel, či si to myslí Putin, alebo má pri sebe človeka, čo trepe piate cez deviate,“ ilustruje.

Ak poradca povie verejne niečo, čo nekorešponduje s názorom politika, ten to podľa Tarabu dá svetu najavo tak, že ho odvolá. „Rovnako je to s progresívnym liberálom Chmelárom. Na adresu SNS povedal de facto, že sme gestapáci, pretože sme povedali to, čo medzičasom potvrdili už aj organizátori, že predstavenie 18+ sa omylom hralo pred maloletými deťmi,“ tvrdí vicepremiér.

Po stredajšom odvolaní Slováci podľa Tarabu vedia, že Chmelár „nehovorí o SNS ako o gestapákoch v mene predsedu vlády, ale hovorí tieto nemiestne urážky za seba a možno za kamoša Havrana“. Na ilustráciu pridal fotografiu z roku 2012, na ktorej sa moderátor STVR Michal Havran drží pod pazuchou s Chmelárom.

Príspevok zakončil konštatovaním, že urážky od takýchto „progresívnych liberálov“ sú na smiech.

Nie som progresívny liberál, ale socialista

Ani status vicepremiéra neostal bez odozvy. Historik ho označil za „chorobného klamára“. V úvode vysvetlil, že zmienená fotografia nevznikla na dúhovom pochode, ale zachytili ju na Zámockej ulici, keď sa skupina aktivistov, na čele ktorej bol Chmelár, Havran či europoslankyňa Monika Flašíková Beňová, postavila protestnému pochodu Oskara Dobrovodského a členov dnes už zakázanej Slovenskej pospolitosti.

Medzi aktivistami vtedy podľa jeho slov neboli len „progresívni liberáli“, ale aj sociálni demokrati či umiernení konzervatívci. Dodal, že aktuálne buď neudržiava kontakt alebo má vyhrotené vzťahy s viacerými ľuďmi, s ktorými v roku 2012 tvoril na zázname živú reťaz. Taraba podľa neho vidí LGBTI+ tematiku úplne všade a „mal by sa ho ujať nejaký kvalitný psychiater“.

„Tak ako vy nie ste nijaký národniar, ale obyčajný fašista, ktorý v drese SNS potrebuje preprať svoju kotlebovskú minulosť, tak ja nie som žiadny progresívny liberál, ale socialista – neuráža ma to, ale nie je to pravda, takže ak nechcete vyznievať ako politologicky negramotný človek, vyjadrujte sa presne,“ odkázal Tarabovi.

Dodal, že ak vicepremiérovi prekáža kritika od prívržencov koalície, mal by sa pozrieť do zrkadla. „Od nikoho nepočuť toľko ponôs a žalôb najmä na predstaviteľov Hlasu ako z úst predsedu SNS,“ vytkol mu.

SNS: Chmelár nás nezaujíma

Odvolanie Eduarda Chmelára z funkcie poradcu premiéra nie je rozhodnutím SNS. Ide zrejme o následok jeho vyjadrení. Uviedla to koaličná SNS pre TASR.

„Osoba Eduarda Chmelára SNS nezaujíma. Jeho odvolanie nie je rozhodnutím SNS, ale zrejme je následkom množstva vyjadrení, za ktoré sa hanbil už aj samotný predseda vlády, ktorého Eduard Chmelár obvinil, že zabránil mieru, ktorý údajne v Košiciach pán Chmelár vyrokoval,“ poznamenala strana v stanovisku.

Koniec Chmelára na poste národniari privítali. „Považujeme za absolútne racionálne rozhodnutie, že tento pán už takéto bludy nebude šíriť z pozície poradcu premiéra,“ dodali.

Ohradili sa tiež voči výrokom Chmelára o „gestapáckych metódach“ národniarov.

(est)