Prípad spolupráce Zuckerberga s vládou USA ukazuje, prečo je zákaz cenzúry dôležitý

Pomerne značný rozruch vyvolalo priznanie šéfa Facebooku o cenzúre jeho užívateľov zo strany vlády USA. Zákaz cenzúry ako ústavný princíp v tomto prípade plne ukazuje dôvody na svoju existenciu.

Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Cenzurovanie obsahu používateľov sociálnych sietí pre politické či ideologické ciele bolo dlho predmetom diskusií, no nikdy v nich nebol prítomný jasný a hmatateľný dôkaz o tom, že sa tak deje. Zverejnený list Marka Zuckerberga, zakladateľa Facebooku, adresovaný americkému Kongresu ukázal, že cenzúra bola nielen prítomná a tvrdo potláčala nepohodlné názory, ale diala sa na príkaz samotnej vlády. Tento masívny a utajovaný zásah vládnej moci s cieľom manipulovať verejnou mienkou ukázal, prečo je v demokratickej spoločnosti cenzúra neprípustná.

Zuckerberg v liste priznal opakovaný tlak Bidenovej administratívy na blokovanie príspevkov, ktoré spochybňovali pandemické opatrenia. Tie sa netýkali iba faktických konštatovaní, ale aj satirických alebo humorných príspevkov. Cenzúra a označovanie príspevkov za dezinformácie sa týkala aj tých opatrení, ktoré sa neskôr ukázali ako absolútne vymyslené a bez vedeckých základov, ako napríklad nosenie rúšok či dodržiavanie odstupov.

Korupcia ako motív cenzúry


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami