Korona mytológia ako autosugescia

Herec Keanu Reeves nedávno v rozhovore povedal, ako sa snažil vysvetliť film Matrix 15-ročnému dieťaťu a že on je vo filme hrdina bojujúci za to, čo je skutočné. Reakcia tínedžera: „Koho to zaujíma, či je to skutočné?“

Greenpeace Protests Against German Stance On EU Combustion Engines Cars Sales Ban Inštalácia aktivistov Greenpeace zobrazuje SUV, ktoré je zdanlivo vrazené do chodníka pred Brandenburskou bránou v Berlíne, Nemecko. Foto: Profimedia.sk

Realita môže byť nepríjemným miestom. Je lepšie žiť (aspoň na chvíľu) v pohodlnej konštrukcii. Francúzsky filozof Roland Barthes vo svojom diele Mýty každodenného života skúmal, ako sú aj predmety každodenného života ideologicky naplnené bez toho, aby sme si to uvedomovali: časopisy, reklamy, športové podujatia.

Podľa Barthesa sú moderné mýty kultúrne konštruované a posilňujú spoločenskú hierarchiu. Nemecký filozof Hans Blumenberg považoval vytváranie mýtov za ochranný mechanizmus seba samého: týmto spôsobom si každý vytvára svoj vlastný „svet“, ktorý nemusí zodpovedať realite, ktorá je podľa neho aj tak nehmotná.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.