Ako nerobiť reformu. Bude sa daň z bytov a domov platiť z ich plochy či trhovej hodnoty?

Ďalším náznakom chystanej daňovej pomsty slovenských politikov za roky rozhadzovania našich peňazí je návrh reformy zdaňovania nehnuteľností, ktorý koluje v štátnych inštitúciách.

Pohľad z Bratislavského hradu na Petržalku. Foto: Dano Veselský/TASR Pohľad z Bratislavského hradu na Petržalku. Foto: Dano Veselský/TASR

Návrh hovorí o centralizácii nastavenia dane z nehnuteľností a jej počítania nie z plochy, ale z trhovej ceny realít. Výsledkom bude dramatický nárast efektívneho zdanenia.

Diskusia o tomto návrhu sa nedávno objavila v analytickom komentári centrálnej banky, podľa ktorej táto reforma môže „mať potenciálne veľkú pridanú hodnotu“. No ako pre koho. Podnikateľ hodnotu pridáva tým, že ju spolu so zamestnancami a kapitálom vytvorí. Politik si ju len zoberie a potom niekomu „pridá“. Hovoriť pri zdaňovaní o „pridanej hodnote“ je preto trochu zneužívaním pojmov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.