Zemplín trpí najväčším znečistením PCB na svete. Odborník vidí nádej na zlepšenie

V srdci Zemplína sa odohráva jedna z najväčších environmentálnych katastrof Slovenska. Polychlórované bifenyly (PCB) zo závodu Chemko Strážske už desaťročia znečisťujú pôdu a ohrozujú zdravie obyvateľov tejto oblasti.

Chemko Strážske Likvidácia environmentálnej záťaže v areáli bývalého závodu Chemko Strážske. Foto: Facebook Ministerstvo vnútra SR

Táto lokalita je jednou z najviac znečistených na Slovensku, no zároveň je po Podunajskej nížine druhou najproduktívnejšou oblasťou. Podľa slov bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského ide o najväčšie zamorenie PCB látkami na svete.

Osudy ľudí v tomto regióne sú neraz prepletené s dôsledkami kontaminácie, ktorá už dlhé roky ovplyvňuje zdravie a životné prostredie. V rozhovore s Ladislavom Štibrányim, hlavným chemikom koordinujúcim práce spojené s vyhlásenou mimoriadnou situáciou v Strážskom, a tým, ktorý sa dlhodobo zaoberá problémom PCB, sme sa dozvedeli viac aj o jeho osobnej skúsenosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.