Stretnutie najmocnejších v SIS: Šlo o moju iniciatívu, vraví premiér

12. rokovanie vlády SR Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

O Pčolinskom ani iných sme na schôdzke nehovorili, tvrdí premiér Eduard Heger. Podobné stretnutie sa podľa neho môže zopakovať.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) odmieta špekulácie, že by sa pondelkové (17. 5.) rokovanie najvyšších ústavných činiteľov a ďalších vysokopostavených predstaviteľov štátu na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS) týkalo jej obvineného bývalého šéfa Vladimíra Pčolinského či iných vyšetrovaných živých prípadov.

Vláda podľa premiéra presadzuje zákonnosť, spravodlivosť a poriadok. „Držíme sa kréda, ktoré sme občanom sľúbili, že pred zákonom sme si všetci rovní a pre nikoho neplatia žiadne výnimky. Presne v tomto duchu a s týmto cieľom sa na pôde SIS uskutočnilo pondelkové pracovné stretnutie,“ skonštatoval.

Stretnutie sa podľa jeho slov uskutočnilo z jeho iniciatívy, aby sa predstavitelia štátu oboznámili s podrobnosťami o určitých spravodajských informáciách. Heger nevylučuje takéto pracovné stretnutia aj v budúcnosti.

Denník N vo štvrtok informoval, že spolu s Hegerom sa na stretnutí v SIS zišli nový riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

Denník N uviedol, že Heger schôdzu zvolal, pretože dostal zo SIS informácie o zmanipulovanom vyšetrovaní. To by podporovalo teóriu strany Sme rodina, ktorá tvrdí, že Pčolinský je obeťou mocensko-spravodajských hier. Zatknúť ho mali pre jeho odhalenie z prostredia polície.

„Predmetom stretnutia nebol prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a ani žiadne iné ‚živé‘ prípady, ktoré dnes riešia orgány činné v trestnom konaní,“ povedal hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej.

Na stretnutí na pôde SIS sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Opozícia žiada vysvetliť toto „tajné stretnutie“. Strana Smer-SD chce iniciovať aj mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, na ktorej by mal premiér vysvetliť stretnutie predstaviteľov štátu v SIS. Smer-SD hovorí o rozklade právneho a demokratického štátu i o ovplyvňovaní vyšetrovania viacerých káuz.

(tasr, est)


Ďalšie články