Ľudia nemôžu platiť za emisie, odkázal Taraba Bruselu. Vec môže skončiť na európskom súde

Minister životného prostredia Tomáš Taraba nemá v pláne implementovať smernicu EÚ, ktorú odsúhlasili členské krajiny vrátane Slovenska v roku 2023. Realizácia smernice by prakticky zaviedla spoplatnenie emisie uhlíka aj pre obyvateľov.

12. schôdza Národnej rady SR Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Taraba odkázal Bruselu, že Slovensko nebude pri zavádzaní nového systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov implementovať časť európskej smernice. Jej zavedenie by znamenalo zvýšenie cien pre kúrenie, benzín a naftu. Európska únia predpokladá, že naplnením smernice by malo dôjsť k zníženiu emisie uhlíka o 42 percent do roku 2030 oproti stavu z roku 2005. Ak by sme na Slovensku chceli dosiahnuť tento cieľ, potrebujeme znížiť ročnú produkciu asi o osem miliónov ton oxidu uhličitého.

Členské štáty EÚ mali smernicu známu ako ETS2 transponovať do svojich vnútroštátnych právnych poriadkov do 30. júna tohto roka, no okrem Rakúska tak neurobil ani jeden členský štát. Komisia im preto 25. júla zaslala formálne výzvy, na ktoré mali čas reagovať do 25. septembra.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.