Indická diplomacia do všetkých smerov a limity amerického vplyvu

Američania hrajú s Indiou veľkú euroázijskú hru, zmyslom ktorej je navzájom rozoštvávať kontinentálne veľmoci. O tom, prečo India americkým vazalom nie je a nebude, píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0907012996 Austrálsky premiér Anthony Albanese, americký prezident Joe Biden, japonský premiér Fumio Kišida a indický premiér Naréndra Módí počas summitu lídrov krajín Štvorky v Kantei v Tokiu 24. mája 2022. Zdroj: Yuichi Yamazaki / POOL / AFP / Profimedia

Koncom septembra vycestuje indický premiér Módí do USA na samit krajín Štvorky (Quad), ktorá združuje jeho krajinu, USA, Austráliu a Japonsko. Americko-indické vzťahy prechádzajú v poslednej dobe najhlbšou krízou od konca deväťdesiatych rokov, keď sa India proti vôli Washingtonu stala oficiálnou jadrovou veľmocou. Ale ani vláda v Dillí, ani Bidenova administratíva nemá záujem o ich úplný rozvrat. Rovnako ako Čína, ani India sa necíti pripravená na otvorenú konfrontáciu s upadajúcim globálnym hegemónom. Pre USA je India nenahraditeľnou súčasťou širšej stratégie na udržanie amerického vplyvu v Eurázii.

Naréndra Módí nie je premiérom podľa amerického gusta. Keď bol opozičným politikom, mal dokonca zakázaný vstup do USA, pretože v liberálno-progresivistickom Washingtone považovali tohto národného konzervatívca, ktorý zdôrazňuje indické záujmy, za hinduistického nacionalistu. Okrem iného mu bola pripisovaná politická zodpovednosť za násilnosti, ktorým padli za obeť stovky moslimov. Napriek tomu vo chvíli, keď sa stal premiérom „najväčšej svetovej demokracie“, začali ho vo Washingtone brať na milosť. Oficiálne to zdôvodňovali rečami o partnerstve medzi demokraciami, v skutočnosti išlo o vyvažovanie Číny a Ruska.

Odlišné predstavy o demokratickom partnerstve


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.