Nerušte prorodinné opatrenia, vyzýva vládu Asociácia za život a rodinu

Pri príležitosti blížiaceho sa Národného pochodu za život v Košiciach vyzývajú organizátori na zlepšovanie ekonomického a sociálneho stavu pre spoločensky zodpovedné rodiny. „Ide sa však diať presný opak,“ varujú.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 9.20.52 Ilustračný obrázok. Foto: Veronika Mihaliková/TASR

„So znepokojením sledujeme, že aktuálne platné prorodinné opatrenia, ako zvýšený daňový bonus, zvýšené prídavky na dieťa či rodičovský dôchodok, sú ohrozené,“ pripomína asociácia s tým, že jednou z možností, s ktorou pri konsolidácii verejných financií vláda pracuje, je aj zrušenie týchto opatrení.

Asociácia v spolupráci s organizáciou CitizenGO upozorňuje, že ak kabinet tieto formy podpory rodín nezachová, „mnohým rodinám to zásadne zasiahne do rodinných rozpočtov“.

Zrušenie prorodinnej politiky „bude signálom, že najmä rodiny s deťmi nemajú ekonomickú a sociálnu podporu štátu“, predovšetkým v prípade, keď otec, mama a deti žijú z jedného príjmu. „Zvyšuje sa tiež riziko rastu počtu dobrovoľne slobodných a bezdetných domácností,“ dodáva asociácia.

„Toto všetko sa ide diať v čase, kedy Slovensko čelí závažnej výzve, ktorou je demografická zima,“ uvádzajú organizátori s dôvetkom, že následkami tejto „zimy“ môže byť kolaps dôchodkového systému a oslabenie zdravotníctva, školstva či sociálnych služieb.

„Naša spoločnosť neoceňuje dostatočne tie rodiny, ktoré dobrovoľne prijali viac detí a obetavo ich zodpovedne vychovávajú,“ pripomína asociácia. „Taktiež nepovzbudzuje mladých ľudí, aby sa sobášili v skoršom veku, naopak, s istou ľahostajnosťou sa stavia k tomu, že čoraz viac mladých ľudí aj po tridsiatke žije akoby oneskorenú pubertu.“

Národný pochod za život sa bude konať 22. septembra v Košiciach.

(red)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac