Nerušte prorodinné opatrenia, vyzýva vládu Asociácia za život a rodinu

Pri príležitosti blížiaceho sa Národného pochodu za život v Košiciach vyzývajú organizátori na zlepšovanie ekonomického a sociálneho stavu pre spoločensky zodpovedné rodiny. „Ide sa však diať presný opak,“ varujú.

Snímka obrazovky 2024-09-18 o 9.20.52 Ilustračný obrázok. Foto: Veronika Mihaliková/TASR

„So znepokojením sledujeme, že aktuálne platné prorodinné opatrenia, ako zvýšený daňový bonus, zvýšené prídavky na dieťa či rodičovský dôchodok, sú ohrozené,“ pripomína asociácia s tým, že jednou z možností, s ktorou pri konsolidácii verejných financií vláda pracuje, je aj zrušenie týchto opatrení.

Asociácia v spolupráci s organizáciou CitizenGO upozorňuje, že ak kabinet tieto formy podpory rodín nezachová, „mnohým rodinám to zásadne zasiahne do rodinných rozpočtov“.

Zrušenie prorodinnej politiky „bude signálom, že najmä rodiny s deťmi nemajú ekonomickú a sociálnu podporu štátu“, predovšetkým v prípade, keď otec, mama a deti žijú z jedného príjmu. „Zvyšuje sa tiež riziko rastu počtu dobrovoľne slobodných a bezdetných domácností,“ dodáva asociácia.

„Toto všetko sa ide diať v čase, kedy Slovensko čelí závažnej výzve, ktorou je demografická zima,“ uvádzajú organizátori s dôvetkom, že následkami tejto „zimy“ môže byť kolaps dôchodkového systému a oslabenie zdravotníctva, školstva či sociálnych služieb.

„Naša spoločnosť neoceňuje dostatočne tie rodiny, ktoré dobrovoľne prijali viac detí a obetavo ich zodpovedne vychovávajú,“ pripomína asociácia. „Taktiež nepovzbudzuje mladých ľudí, aby sa sobášili v skoršom veku, naopak, s istou ľahostajnosťou sa stavia k tomu, že čoraz viac mladých ľudí aj po tridsiatke žije akoby oneskorenú pubertu.“

Národný pochod za život sa bude konať 22. septembra v Košiciach.

(red)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok