Nebojme sa Číny

Len slabé kultúry potrebujú nepriateľov a obetných baránkov, myslím tým Západ a Švajčiarsko. Čína je fascinujúca a veľká príležitosť pre nás všetkých.

TENG SIAO-PCHING, JIMMY CARTER Teng Siao-pching a Jimmy Carter pred Bielym domom vo Washingtone, 29. januára 1979. Foto: Profimedia.sk

Koncom roka 1978 odcestoval na Západ hospodársky reformátor Teng Siao-pching. Okrem iných krajín navštívil Švajčiarsko, Nemecko a USA. Čína bola po Maovej krvavej „kultúrnej revolúcii“ na kolenách. Chudoba bola naliehavá a všade vládla bieda. Bol najvyšší čas, aby sa choré údy štátu podrobili komplexnej liečbe.

Teng Siao-pching chcel zistiť, ako to robí Západ, „triedny nepriateľ“, ktorý na rozdiel od toho, čo desaťročia hlásala čínska propaganda, prešiel 20. storočím úspešnejšie a aj sociálnejšie. Vo Washingtone sa mu však prezident Jimmy Carter sťažoval, aké ťažké a náročné je viesť USA. Prefíkaný Teng Siao-pching mu takmer skrúšene odpovedal: „Skúste najprv vládnuť Číne.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.