Prehľad trhov: Čakanie na pokles sadzieb sa skončilo. Reakcia je mimoriadne rozpačitá

Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby. Dlhé čakanie sa skončilo.

Financial Markets Wall Street Obchodník na Newyorskej burze sleduje vystúpenie šéfa Fedu Jeromea Powella. Foto: Richard Drew/AP/ČTK/Profimedia.sk

Americký Fed je poslednou z hlavných centrálnych bánk, ktorá sa odhodlala začať nový cyklus menovej politiky. Tentoraz by však malo ísť o oveľa príjemnejšiu záležitosť, než keď Fed naposledy zvyšoval sadzby v rámci boja proti inflácii. Septembrové zasadanie sľubovalo, že nebude nudné – investori stáli pred otázkou, či Fed zníži svoje sadzby o 25 alebo 50 bázických bodov.

Výška sadzieb však nebola to jediné, čo investorov zaujímalo. Veľmi dôležitý bol aj dôvod, prečo sa Fed rozhodol sadzby znížiť. Správna interpretácia tohto kroku môže investorom priniesť významné zisky. Pýtate sa, ako je to možné?

Otázka recesie


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.