Lexmann nehlasovala za pomoc Ukrajine. Exkolega Štefanec ju obvinil z pokrytectva

Bývalý europoslanec za Kresťanskodemokratické hnutie Ivan Štefanec pomerne ostro zaútočil na svoju spolustraníčku Miriam Lexmann, s ktorou sedel v bruselských a štrasburských laviciach.

Tlaèový brífing po zasadnutí celoslovenskej rady Kresanskodemokratického hnutia v Trenèíne Na snímke europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann hovorí k novinárom počas tlačového brífingu po zasadnutí celoslovenskej rady Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) pred voľbami do Európskeho parlamentu, 20. apríla 2024 v Trenčíne. V pozadí vľavo sa nachádza Ivan Štefanec. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Štefancovi prekáža, že Lexmann nehlasovala za nedávne uznesenie Európskeho parlamentu o pomoci Ukrajine, ktoré okrem iného požadovalo zrušenie obmedzení pre útoky západnými zbraňami na územie Ruska.

„Rezolúcia prešla drvivou väčšinou, ale okrem extrémistov stojí za pozornosť zlyhanie mojej bývalej kolegyne Lexmann, ktorá sa rozhodla rezolúciu nepodporiť. Je nanajvýš pokrytecké v jednom týždni pochodovať za ochranu života a zároveň ho nechrániť vtedy, keď treba,“ napísal Štefanec na adresu Lexmann na sociálnej sieti.

Štefanec pochodovaním za ochranu života konkrétne narážal na víkendovú účasť Lexmann na Národnom pochode za život, ktorý sa uskutočnil v Košiciach za účasti približne 40-tisíc ľudí.

Kultúrne vojny v uznesení

Europoslankyňa pre Štandard na margo svojho postoja pri hlasovaní v piatok skonštatovala, že hoci gro uznesenia a ukrajinské právo na sebaobranu podporuje, prekážajú jej ideologické časti dokumentu obmedzujúce právo na život.

„Potom, ako tieto ideologické časti, ktoré obsahovali výzvu ‚pre hostiteľské a tranzitné krajiny, aby zaručili prístup k službám v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv, najmä k núdzovej antikoncepcii, postexpozičnej profylaxii a starostlivosti o umelé prerušenie tehotenstva‘, boli v čiastkovom hlasovaní schválené, som v záverečnom hlasovaní o tejto správe vytiahla kartu,“ povedala.

Američania ani Briti útoky nepodporili

Za uznesenie hlasovalo 425 poslancov, 131 bolo proti a 63 sa zdržalo. Za boli šiesti europoslanci PS. Poslanci Smeru, Hlasu a Republiky boli proti. Spomínaná reprezentantka KDH nehlasovala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend vyhlásil, že USA ani Spojené kráľovstvo používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku nepovolili. „Myslím si, že sa boja eskalácie,“ vysvetlil.

Eskaláciu v podobe priamej vojny Ruska s NATO či jadrový konflikt v ostatných dňoch v reakcii na možné povolenie skloňovali napríklad ruský prezident Vladimir Putin, tamojší minister zahraničných vecí Sergej Lavrov alebo šéf ruskej Dumy Viačeslav Volodin.

Štefanec pôsobil v Európskom parlamente dve funkčné obdobia od roku 2014 do roku 2024, keď sa strane po tohtoročných voľbách ušlo iba jedno kreslo, ktoré obsadila práve Lexmann. Štefanec sa dlhodobo profiluje ako tvrdý zástanca NATO a kritik Ruska.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok