Politici. Že sa Boha neboja!

Či už politici škodia z dôvodov zištných alebo ideologických, vyjde to narovnako. Bez vedomia, že nás čosi presahuje, niet zodpovednosti, ale ani vôle robiť to, čo je dobré, prosto len preto, že je to dobré. Píše Ivan Hoffman.

STRETNUTIE FICA S OPOZÍCIOU Robert Fico a Michal Šimečka pred rokovaním premiéra s predsedami opozície o konsolidácii na Úrade vlády v Bratislave 24. septembra 2024. Zdroj: Jozef Jakubčo / Petit Press / Profimedia

Z detstva si pamätám, že starí ľudia komentovali niekoho neprávosť začudovaným povzdychom: „Že sa Boha neboja!“ Myslím si, že v tej vete bola koncentrovaná skúsenosť, že keď človeku prejde nejaká nekalosť u jeho blížnych, neznamená to, že má vyhraté. Vnímalo sa to tak, že je tu ešte vyššia inštancia, ktorej nič neunikne a s ktorou nemožno dojednať beztrestnosť.

V súčasnosti platí, že až na vzácne výnimky sa Boha nikto nebojí. Nie snáď preto, že by prevládla viera v Boha milostivého, odpúšťajúceho a milosrdného. Boha sa neboja tí, čo v neho neveria. Ako sa stráca viera, slabne aj onen metafyzický strach. Koniec koncov sa hovorí, že ak niet Boha, všetko je dovolené. Dôsledky sú však katastrofálne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.