Prehľad trhov: To, že zlé správy neexistujú a všetko vyrieši zníženie sadzieb, je výhovorka

Máme za sebou niekoľko obchodných seáns, ktoré ukazujú na obrovskú nerozhodnosť trhov. Vyskytuje sa na nich niekoľko úplne protichodných tendencií. Posúďte sami.

Volkswagen zvažuje historické zatváranie nemeckých závodov v rámci úspor Nemecký priemysel sa scvrkáva už od júla 2022. Na snímke logo spoločnosti Volkswagen na ich sídle vo Wolfsburgu. Foto: TASR/DPA

Akciovým trhom sa darí, akoby sme boli uprostred plnej ekonomickej konjunktúry. Akcie do svojich cien premietli scenár, ako keby sa už podarilo dosiahnuť mäkké pristátie. To sa však začalo iba minulý týždeň. Ak budeme uvažovať, že mäkké pristátie znamená dosiahnutie neutrálnych úrokových sadzieb, ktoré Fed teraz vidí na úrovni 2,9 percenta, čaká nás ešte veľmi dlhá cesta.

Vývoj indexu S&P 500 od začiatku tohto roka. Graf potvrdzuje dobrú kondíciu amerických akcií.

Samozrejme, že sa ozývajú hlasy, ako napríklad amerického ekonóma Austana Goolsbee z chicagského Fedu, ktorý si myslí, že by Fed mal sadzby znižovať rýchlejšie, aby sme sa dostali práve na neutrálne úrokové sadzby. Väčšie zníženie sadzieb by podporilo americký pracovný trh.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.