Věra Kunderová: žena, strážkyňa, bojovníčka

Svoju životnú skúsenosť často zhŕňala slovami, že Husák ich donútil emigrovať a Havel v emigrácii zostať. Pripomenutím faulov a podrazov zo strany pražských pravdoláskarských kruhov poukázala na niečo, o čom sa v Česku mlčí. Píše profesor Petr Drulák

FRANCE. Paris. Spisovateľ Milan Kundera s manželkou Věrou. Zdroj: Ferdinando Scianna / Magnum Photos / Profimedia

Správa o smrti Věry Kunderovej ma zaskočila. Napriek veku a vážnym zdravotným problémom som si trochu absurdne nedokázal predstaviť jej definitívny odchod. Akoby jej bojovnosť, s ktorou po celý život hájila svojho manžela, potláčala niečo také banálne, a predsa neúprosné ako tok času a únava tela. O únave hovorila veľa, najmä v posledných päť rokov, od okamihu, keď bol Milan Kundera po ťažkej operácii odkázaný na jej starostlivosť. Po jeho smrti bola zase pohltená bojom o jeho odkaz. A únavu sa snažila odháňať ako dotieravý hmyz. Z každej návštevy som odchádzal s dojmom, že sa opäť uvidíme.

Čo sa mi dnes vynára v mysli? Spomienka na prvé stretnutie po tom, ako som ako nový veľvyslanec vo Francúzsku požiadal o audienciu u veľkého spisovateľa známeho svojou neprístupnosťou. Prvé slová pri vchode do rezidencie v prímorskom mestečku Touquet: „Jé, vy ste ale veľký, to sa Milanovi nebude páčiť!“ Potom si manžela, ktorý si zakladal na svojej vysokej postave, doberala, že je vlastne „prtě“. Jej silný vzťah k Česku, clivota za domovom, obrovský záujem o naše dianie, ktorý tak kontrastoval s povesťou o tom, že Kunderovci na svoju vlasť zanevreli, doma živenú režimovými médiami. A tiež vzťah k Rusku ako ku krajine, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Európy a ktorá je dnes Západom z Európy vytláčaná. Spomienky na Jiřího Dienstbiera a ďalších redakčných kolegov z Československého rozhlasu, s ktorými tam ako mladá redaktorka prežívala pohnuté obdobie roku 1968. Nadšenie, keď som jej do parížskeho bytu prinášal české pečivo, najprv pletenky z veľvyslanectva, potom hořovické rožky. A, samozrejme, tiež kyvadielko, ktorým testovala duchovnú energiu každého novopríchodzieho, aby zistila, či je dobrý, alebo zlý.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.