Kúrenie plynom zdražie, pre časť domácností o stovky eur. Reálny je aj horší scenár

Ukrajinská stopka pre tranzit ruského plynu budúcoročné účty slovenských domácností neovplyvní. Napriek tomu pôjdu výrazne nahor. No ani ďalší výhľad nie je pozitívny. Ak dôjde k ukončeniu východnej plynovodnej trasy, účty budú rásť naďalej.

Mimoriadne zasadnutie Bezpeènostnej rady SR Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dohoda o tom, či bude na Slovensko tiecť ruský plyn cez ukrajinské rúry aj po tomto roku, ešte nie je uzavretá. Pravdepodobnosť, že k žiadnemu z možných riešení nedôjde, je vysoká. Svedčí o tom aj fakt, ako zodpovedne sa na nadchádzajúcu zimu pripravujú naši plynári.

Slovenský plynárenský priemysel aktívne komunikoval, že uzavrel zmluvy o dodávkach komodity s piatimi západnými spoločnosťami (Shell, BP, Exxon Mobil, RWE a ENI). Uvádza, že nakupovaný objem dokáže pokryť zhruba polovicu spotreby zákazníkov SPP. Dodajme, že spoločnosť obsluhuje zhruba 65 percent slovenského trhu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.