Skutočne ide o korupciu?

Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania.

Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Téma korupcie a jej potláčania je všadeprítomná, či už v medializovaných prípadoch rôznych kriminálnych káuz, alebo pri legislatívnych opatreniach a ich kritike zo strany rôznych inštitúcií. Vo verejnosti dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré v pozadí oslabujú právny štát. Čísla však ukazujú niečo iné.

Predseda vlády Róbert Fico sa o téme korupcie rozprával s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy nazývaného GRECO. Skupina štátov proti korupcii (GRECO) bola založená v roku 1999 Radou Európy s cieľom monitorovať, či štáty dodržiavajú protikorupčné normy tejto organizácie. Cieľom GRECO je zlepšiť boj proti korupcii monitorovaním a kontrolou dodržiavania protikorupčných noriem Rady Európy, ako napríklad Trestnoprávneho dohovoru o korupcii či Občianskoprávneho dohovoru o korupcii.

Predsedovia koaličných strán Robert Fico (Smer, uprostred), Matúš Šutaj Eštok (Hlas, vľavo) a Andrej Danko (SNS, vpravo) na tlačovej konferencii po schválení konsolidačného balíka. Foto: Martin Baumann/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.