Ako sa „antifašista“ Macron dohodol s „fašistami“

Michelovi Barnierovi sa podarilo zostaviť novú francúzsku vládu za rekordných šestnásť dní. O tom, prečo však osud jeho vlády nie je hlavnou otázkou dňa, píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0680605221 Ilustračné foto zo 6. apríla 2022 v Marseille, na ktorom sú predvolebné letáky Emmanuela Macrona, Jeana-Luca Melenchona a Marine Le Penovej pred prvým kolom francúzskych prezidentských volieb. Zdroj: Nicolas Tucat / AFP / AFP / Profimedia

Zostavovanie novej francúzskej vlády stihol Michel Barnier za rekordných šestnásť dní. Pohyboval sa pritom v pôdoryse vytýčenom prezidentom Macronom. Vláda pozostáva z macronovských liberálov, pravicových centristov blízkych Barnierovi, jedného ministra s povesťou tvrdého pravičiara a jedného vyslúžilého socialistu. Rozhnevaná ľavica, ktorá sa považuje za víťaza volieb, zostala úplne bokom a hovorí o najpravicovejšej vláde piatej republiky.

Či prežije hlasovanie o štátnom rozpočte, závisí od toho, ako sa Macron a Barnier dohodli s Marine Le Penovou. Barnier zatiaľ predstavil začiatkom týždňa v parlamente svoje základné programové línie. Zoznamom centristického z každého rožku trošku nenadchol, ale ani neurazil. Za cieľ si dal upokojovať rozbúrenú politickú atmosféru. Na rušenie a útoky Melenchonových poslancov, ktorí opakujú, že miesto premiéra mali obsadiť oni, reagoval s nadhľadom.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.