Ukrajina po vzore Západného Nemecka. Ako možno podľa Stoltenberga ukončiť vojnu

Bývalý generálny tajomník NATO poskytol rozhovor britskému denníku Financial Times. Opísal v ňom pocity po teroristickom útoku Andersa Breivika, ľavicovú minulosť svojej rodiny, no najmä nepriamo naznačil koniec európskej vojny.

Belgium NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

„Ukrajina sa stále musí rozhodnúť [kedy bude rokovať]. Ale musíme vytvoriť podmienky, ktoré im umožnia sadnúť si s Rusmi a získať niečo, čo je prijateľné…, niečo, kde prežijú ako nezávislý národ,“ vyslovil Jens Stoltenberg svoj pohľad na podporu Ukrajiny.

Exšéf Aliancie tiež vyjadril isté obavy z prezidentských volieb v USA, po ktorých podľa neho „nastane nový impulz“ tlačiaci na diplomatický posun v otázke vojny. „Ale nemyslím si, že to bude znamenať hodiť uterák do ringu a vzdať sa,“ dodal. „Môže to zahŕňať spôsoby, ako sa pokúsiť dosiahnuť pohyb na bojisku v kombinácii s pohybom za rokovacím stolom.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.